18 feb. 2013

som vattenfall på en gås...

Den 12/2 innehöll alltså Sveriges största dagstidning Aftonbladet på sin nätupplaga en artikel med rubriken Vattenfall skövlar sorbernas land.  Artikeln var en skarp vidräkning med Vattenfalls brunkolsbrytning i gränsområdet mellan Tyskland och Polen,  karaktäriserad som " rovdrift i profitens namn; med miljö, människor och kultur som offer."   Aftonbladets artikel följer de linjer som togs upp i inlägget  I Gustav II Adolfs efterföljd på denna blogg 9/1 2013 men ger mycket mera konkreta detaljer om kultur och historia i området.  Området är delvis tvåspråkigt och bebos bl.a. av en slavisk folkspillra, sorberna, som råkade illa ut redan under trettioåriga kriger och vars kultur, språk och existens nu hotas av svenska Vattenfall.

Till dags dato har jag inte kunnat finna någon reaktion i andra tidningar på Aftonbladets artikel och definitivt inte något ställningstagande från Vattenfall trots alltså den skarpa kritiken i Aftonbladet. Till en del kan det kanske beror på att Vattenfall överhuvudtaget är mycket omskrivet i negativa sammanhang dessa dagar och menar att man har annat att tänka på. Det gäller då de ekonomiska äventyrligheter som tidigare styrelser och ledning, framför allt förre VD Lars G. Josefsson  (avgångsvederlag 12 miljoner SEK) givit sig in på. Då kanske hotet mot en  liten befolkningsminoritet inte spelar någon roll.

Ett par artiklar om Vattenfalls ekonomiska äventyrligheter:

SvD Näringsliv: Sveriges sämsta affär - någonsin.
SvD Näringsliv: Två svenska jättar har kört ner i diket.
DN  19/2          Vattenfall tystade ner intern kritik

Men läs hellre Bodil Zaleskys "Appendix om sorberna" med bilder och länkar.

6 kommentarer:

  1. Med rist för att låta bitter, ta Zarembas samtliga genomgångar. Skolan först, händer det något? Kanske, men mer på ytan, och för all del man diskuterar saken. Men tror att något blir bättre gör vi då ser det.

    Sen mobbing på arbetsplatser. Inte ett ord efter det, värst var kyrkan, landstingen och skolorna som köpte ut de mobbade för miljoner.

    Skogen.

    Och nu har han påbörjat samma sak om vården, som alla vi som bor utom Sveriges gränser vet är värdelös i Sverige.

    Kommer något hända där?

    Och du har fått in EN artikel i Aftonbladet. Jag menar, vad tror du ska hända?
    Så länge det inte kostar dyrt att låta missförhållanden pågå kommer de att pågå.

    Tack för ordet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. All förändring börjar med ett medvetandegörande, tankar, idé-mässiga förkjutningar är inget fel, uton i en tifd där allt ska gå fort. Den sortens arbete kallas för att medvetandegöra: The action be taken from there - som alla strateger vet. Om det hjälper?
      DEt beror på så mycket, resonans, tidsanda, omprioriteringar. Utveckling är långsam. Otålighet över förhållanden, kan bara tacklas med tålamod.

      Vad som pågår när folk INTE här och var eldar upp sig till motstånd vet vi däremot. Historiskt.

      Radera
  2. Du låter bitter men har ju dessvärre all anledning därtill. I ett bättre demokratiskt samhälle borde ju alla dessa affärer ha tagits upp och fördjupats av andra media och opinionsbildare, de skyldiga borde ha identifierats och politiska partier drivit frågorna i sina program. Men så är det inte i ett samhälle där oppositionen består av Sjöstedt och Åkesson, ofta på samma ståndpunkt, medan alla andra tycker ungefär likadant.

    En av mina tidigaste erfarenheter från internationell infighting var: försvara dig! Det går inte att som jag var van vid från Sverige nonchalera kritik och attacker i förhoppning om att ingen skulle ta det på allvar eller att det snart skulle blåsa över. Slå tillbaka var den enda gångbara strategin. Men här har vi alltså ett företag till 100 % ägt av svenska staten, med Peter Normans statssekreterare Thedéen som ägarens representant, som i landets största tidning anklagas för att av profitbegär skövla miljö, människor och kultur och som tydligen tar detta med en axelryckning utan att försöka försvara sig.

    Och det är nog en klok strategi. Ingen lär bry sig förutom kanske några förvirrade Gutmenschen. Och skulle man, mot förmodan, av någon annan anledning råka illa ut kan man ju till tröst luta sig mot de mångmiljonvederlag som betalas ut med ägarnas goda minne.

    "Vad tror du skall hända?" Någon slags reaktion från Vattenfall hade jag velat se.

    SvaraRadera
  3. Kom dock också ihåg att artikeln publicerades på AB:s kultursida, dvs. ett reservat för aparta åsikter och konstiga infall om transpersoner, samt annat. Vill absolut inte nervärdera artikelns betydelse, men i ett "managing the news"-perspektiv gör Vattenfalls PR-avdelning helt rätt i att ignorera den. Problemet ligger på tidningarnas nyhets- och debattredaktioner, att de inte valt att föra saken vidare.

    Men vad fan väntar man sig av en nyhetskultur där Leif GW Persson av alla jävla människor blir auktoritet på polisspåret...?!?!

    SvaraRadera
  4. Det hade jag också. Men det Zaremba skriver om i samtliga fall är ju BRISTEN PÅ PÅFÖLJDER. Man ställer aldrig ansvariga till svars. Det må ha fungerat så länge samhällskittet var starkt och själva jante (eller vad det nu var) fungerade. Nu funkar det ju inte längre.
    Ska inte tjata, men så länge det inte kostar något i reda pengar att göra skada så kommer svenska "intressen", stat, företag, banker vad vet jag, att hålla på. I godan ro... Nu ska jag sluta vara bitter.
    Men nog är det för jävligt? (Därmed inte sagt att andra nationaliteter skulle vara bättre. De är dåliga på andra sätt.)

    SvaraRadera
  5. Inte för att det har fått några följder - hittills - men jag skrev i alla fall till Uppdrag granskning härom dagen och föreslog att de skulle gräva i saken. Möjligen naivt i både första och andra led.

    SvaraRadera