11 maj 2013

Auto-da-fé

Den 10 maj (alltså gårdagens datum) 1933 tändes det första stora bokbålet i Berlin. Det är alltså enbart 80 år sedan, en del ögonvittnen bör alltså fortfarande vara vid liv.

I gårdagens DN skrev Ola Larsmo en ytterst läsvärd artikel under rubriken Böckerna som brändes bort från historien Artikeln har en delvis pessimistisk anstrykning, "det går att döda litteratur och idéer" skriver Larsmo.

För den som kan läsa tyska rekomenderas en mycket personlig artikel  av en styrelsemedlem i Österrikes PEN-Club Brandgeruch im Dichter-Club. Michael Amon berättar om sin kusin Willi, senare SS-man, entusiastisk understödjare av bokförbränningen som försöker att få mormodern att rensa ut judiska författare ur sitt bibliotek. Mormodern -intelligent men ingalunda intellektuell skriver Amon- vägrar förskräckt och parafraserar utan att själv veta det Heine och säger att där man bränner böcker kommer man också att bränna människor.

Liksom de flesta riksomspännande organisationer som Alpföreningen, motoristförbundet ÖAMTC och för den delen Wiener Filharmoniker var österrikiska PEN-klubben starkt naziinfluerad. I motsats till  i Tyskland

10 maj 2013

Den heliga treenigheten enligt Telia



I samma anda: Tre sportjournalister i TV:s morgonsoffa. Man ojar sig över det brutala och vulgära språket på läktare och hos fans. En spelare har dött så en av journalisterna menar att "vi kan väl tycka om varandra i stället". Så fortsätter hon: "Men fy f-n, vilken j-a bra match asså."

8 maj 2013

Rialajazzen






Cet animal est très méchant:
Quand on l’attaque, il se défend.






Bönderna i Riala känner sig hotade av sin varg. Trots att man kastat grus på den envisas den att vara närgången.  "Även om det inte finns några entydiga riktlinjer för hur närgången en varg får vara innan det blir aktuellt med skyddsjakt" menar länsstyrelsen  och tycker att "de senaste händelserna inte är acceptabla."

Kanske kan det vara av intresse att ta del av två översättningar av det franska rimmet av ingen mindre än Vladimir Nabokov:
1.
This animal is very wicked:
Just see what happens if you kick it.
2.
This beast is very mean: in fact
It will fight back, when it’s attacked.

Anm: Det här är ett experiment. Mot min vilja har jag tecknat ett kontrakt med Spotify - jag vet inte hur det fungerar men om det fungerar så skall ni få en förklaring till inläggets titel om ni trycker på denna länk.
 Sigge Fürst – Rialajazzen - 2001 Digital Remaster

Om det inte funkar kan ni höra vargens egna åsikter i frågan här. 

7 maj 2013

Cikada revisited

Alla ni som läste min utläggning om Cikada, (scrolla till 5/7) både själva djuret, min misslyckade safari och Martinsons diktsamling, har väl undrat hur det gick sedan? Sent omsider har Huffington Post nu presenterat en berättelse med bilder och videos om hur "billions" insekter väntas komma upp till ytan efter 17 år under jorden.

"skall het vår sista längtan gå
till dessa timmar glada
då vi förminskade och små
lekt fjäril och cikada"

som jag alltid brukar säga.