11 dec. 2012

Lösning till pristävlingen




Kristina Nilsson sjöng från Grands balkong
där mormorsmor slogs ner av en batong














Några kilometer söder om Växjö, på väg 23 från Malmö, fins en liten vägskylt med namnet "Snugge" samt tecknet för "sevärdhet".   I det lilla torpet  föddes 1843  Kristina Jonasdotter, sedermera den internationellt berömda sångerska Kristina eller Christina Nilsson, så småningom gift da Casa Miranda. Hon gjorde en bemärkansvärd karriär på världens främsta operascener och - meddelar den krassa wikipedia - efterlämnade vid sin död  1921 en förmögenhet på 3 miljoner kronor, en stor summa pengar på den tiden...

En litet roligare och väl troligen romantiserad biografi skriven av operasångerskan Yvonne Tuvesson Rosenqvist finns på nätet. Se non è vere è ben trovato... (Yvonne har tydligen enligt sitt cv själv en imponerande karriär  från Figaros bröllop till Maja Gräddnos.)

1885 sjöng Kristina en kväll från Grand Hotels balkong inför en stor åskådarskara där inemot 30 000 människor församlats. När uppträdandet var slut uppstod panik i folkmängden och ett tjugotal människor trampades till döds. Det tog naturligtvis sångerskan mycket hårt och gjorde vad hon kunde för att stödja de efterlevande med insamlade och egna medel.

Jenny Lind, Kristina Nilsson och Birgit Nilsson är väl de svenska sångerskor som dominerat världens konsert- och operascener.

Det är intressant att jämföra Povel Ramels porträtt av de småborgerliga gästerna i brunnsmiljön med Tage Danielssons mera brutala skildring i sången "på farfars tid." Båda sångerna avspeglar väl olika avsnitt av verkligheten.  Här är texten till "På farfars tid":

Det fanns på farfars tid en romantik
då magra hästar drog vår stads trafik.
Vid Munkbron farmor gick och samla lump.
Vid Slussen farfar stod och runka sump.

Det var en tjusig tid på Berns Café
där allas Calle P fick TBC
Kristina Nilsson sjöng från Grands balkong
där mormorsmor slogs ner av en batong.

Det fanns på farfars tid en romantik
en doft av Reimersholmens spritfabrik
det var en högtidsdag då kungen kom
och gjorde mor med barn och vände om.

Tre kronor för supé på Rydbergs bar
det tjäna’ farfar lätt på 90 dar.
Hör barnens arbetsglada skratt och skrik
från Liljeholmens stearinfabrik.

Det fanns på farfars tid en romantik.
På bakgår´n blev det fest när nån stod lik.
Bland Djurgårn’s ekar sjöng en invalid
– det var ett jävla liv, på farfars tid

Tyvärr kan jag inte hitta sången på nätet. Den går på en känd dansk melodi som låter ungefär så här: Det var på nånting nått; det var i nått. Den kan ni väl.

Så var det priset. Jag tackar alla som kommenterat så intensivt. Gärna hade jag belönat t.ex. Gabrielle B. som tydligen ansträngt sig ordentligt och Bodil Z som förlänat tävlingen en viss imperial grandeur. Men priset måste gå till Agneta som uppenbarligen löste gåtan på direkten och sedan fyllt på med knepiga ledtrådar varav jag komplett missade den om Vilhelmina. Om Agneta meddelar mig en lämplig postadress så kommer priset som ett brev på posten, dvs. förhoppningsvis.

Vad priset består av?  Det är ett klassiskt nobelprisat verk, på originalspråket och i ett särskilt fint utförande. Men jag tror nog att det skall passa.






10 kommentarer:

  1. "Då går vi på Maxim"...?
    Gratulerar Agneta!

    SvaraRadera
  2. Gullig du! Bengt. Som sänder presenter mitt in i snöyran. Grattis Agneta. Men du hade bara bonntur som bodde i trakten ; )

    SvaraRadera
  3. PS: Eftersom det retar mig en smula att som danskofil inte veta vilken sång du syftar på, kompenserar jag med den här, som jag minns.

    http://www.youtube.com/watch?v=d2foQGCnjPA. Hon har just tagit paus i julbaket.

    SvaraRadera
  4. Ja, att Agneta var överlägsen vinnare är det ingen tvekan om.
    Fram för revansch!
    Kan du inte ha en tävling till Bengt?

    SvaraRadera
  5. Agneta22:36

    Varmt tack för såväl vinst som gratulationer. Jo, jag kunde svaret direkt eftersom jag någon gång läst på om K.N. och därmed visste att hon hade gift sig med en greve Casa de Miranda. Visste också att hon var från Småland, men har aldrig besökt hennes födelsetorp. Det är en bit mellan norra Småland och Växjö, som dessutom inte låg utmed vägen då vi under min uppväxt for söderut till släkten i Skåne.

    Här finns en pdf att ladda hem där såväl Tages text som den danska »Det var paa Fredriksberg« finns på sidan 9.

    Det var på Frederiksberg, det var i Maj.
    Jeg fik en pige kær,
    og det var dig.

    Melodin är från en tysk operett »Wie einst im Mai«

    Där texten börjar:
    Es war in Schöneberg, im Monat Mai.
    Ein kleines Mädelchen war auch dabei;
    Das hatt’ die Buben oft und gern geküßt,
    Weil das in Schöneberg so üblich ist.

    Här kan den höras sjungas av en annan berömd sjungande kvinna.

    SvaraRadera
  6. Wow! Det är som jag brukar säga Agneta, dina kunskaper är encyklopediska. Och nu gav du mig en bit till av Danmark. Tack!
    På Fredriksberg, närmare bestämt på Gammel Kongevej, bodde också en av mina bästa vänner i Danmark.
    Schöneberg däremot ligger väl i Berlin?

    SvaraRadera
  7. Agneta00:32

    Visst är Schöneberg en stadsdel i Berlin. Under Tysklands delning låg den i Västberlin. Jag har hittat en liten http://youtu.be/jPwsXOcd6og sjungen snutt på danska På en minut får man samtidigt lära sig att baka «kanelsniglar«.

    SvaraRadera
  8. Jag vill också - lite sent visserligen - gratulera Agneta. Det är så fascinerande att det finns någon som har kunskaperna inne i sitt eget huvud.

    Och tack, Bengt, för det fina arrangemanget! Jag hoppas också på "nya äventyr", trots min här knapra insats.

    SvaraRadera
  9. Ja tack än en gång för era kommentarer både på gissningsstadiet och efter upplösningen. Kul att ni ville vara med. Jag noterar att ett par av er har efterlyst flera tävlingar - det kommer kanske men det är nog bäst att ransonera litet för att inte trötta ut läsarna.

    Jag får också än en gång tacka Agneta för de länkar hon postat. Melodin till Tages sång var alltså egentligen tysk, inte dansk som jag skrev. De små sångsnuttarna om kanelsnäckor m.m. var också njutbara (men hur får man tag på ekologisk marsipan?).

    Börjar man att lyssna på YouTube är det ju lätt att man glider vidare till andra clip och jag lyssnade på flera underbara sånger med Marlene Dietrich, en artist som jag beundrar mycket i motsats till Zarah Leander och många andra tyska och österrikiska medlöpare som aldrig ifrågasatts medan Marlene blev mobbad när hon återkom till Tyskland efter kriget. Ja, sedan var ju steget till Hildegarde Knef, Lotte Lenya och andra inte långt.

    Av Kristina Nilsson och Jenny Lind lär det inte finnas några inspelningar. Vi får alltså ta fantasin till hjälp och alla de historier som berättas om dessa damer som lade världen för sina fötter. Utom kanske de som Tage D. sjöng om då.

    SvaraRadera