28 juni 2013

Om efterföljare till Google Reader

I mprgon, 30 juni, är tydligen sista dagen som GR kommer att finnas. Jag hoppas att ni som använt GR har hittat lämpliga ersättningsprogram och sparat era data.

De flesta verkar använda Feedly som har den fördelen att det är väldigt enkelt att föra över alla data från GR. Sen kan man experimentera med utseende och presentation och förhoppningsvis hitta något man tycker är bra. I den sista skälvande minuten vill jag emelletid tipsa om The Old Reader, se den här blogposten hos TKJ. Den liknar i mycket GR och innehåller inte en massa onödig information eller desperata försök att presentera innehållet poppigt och coolt. (Inte heller försöker den rekommendera saker som den tror man kan vara intresserad av vilket ofta känns som rena förolämpningar.) För den, som i likhet med mig, bara vill ha en lista över nya bloggposter sedan man senaste tittade är den perfekt.

Två nackdelar dock: Att föra över data från GR är litet omständligt men det går om man följer instruktionerna lugnt och noga. Sedan -precis som f.ö. Feedly- importeras alla tillgängliga poster på en feed, även sådan man redan läst. Första gången får man alltså rensa upp en stund men sedan är allting enkelt.

En fördel med Feedly är att den har en "index"- man kan alltså se en lista på alla rss man prenumererat på även om de inte uppdaterat. På TOR finn ingen sådan funktion om jag förstått saken rätt. Där får man bara nyheter om uppdateringar.

Man kan ju prova med båda och se vem som passar bäst. Däremot avråder jag från "Digg" och liknande, typiska besserwisserprogram

Lycka till och hör gärna av er med era erfarenheter.

Kirchheim, Hessen 28/6 2013


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar