16 mars 2015

Ännu en omvänd syndare

Jag vet inte om ni läst mina raljerier på Euroflarn (troligen inte) om den vindkantring i fråga om krona-för-kronapolitik och överskottsmål som plötsligt skett bland landets ekonomijournalister. Idag har jag glädjen att notera ännu en syndabekännelse, denna gång från själva SvD.

Det här kan väl ha ett milt allmänintresse, därför denna blänkare. Även SvD skriver att allt det här länge varit självklart för många ekonomer. Synd då att de hållit självklarheten för sig själva och inte berättat för någon. Jag och Paul Krugman har känt oss rätt så ensamma...

6 kommentarer:

 1. Såg den här länken hos en välkänd twittrare: Kanske något du kan demolera till ; )
  "World's Oldest Central Bank Asks Paul Krugman To Shut Up http://www.zerohedge.com/news/2015-03-16/worlds-oldest-central-bank-asks-paul-krugman-shut …

  SvaraRadera
 2. Förre vice riksbankschefen Lars E.O. Svensson har under lång tid "demolerat" den typ av argumentation som Per Jansson använder i sin kritik av Krugman. (Din länk fungerar inte men ett sammandrag finns på
  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-03-15/krugman-is-told-to-read-more-write-less-by-swedish-riksbanker där K. också svarar på Janssons kritik.) Svensson har övertygande visat hur bankens politik skapat en onödig arbetslöshet på flera procentenheter.

  Tillväxt i en situation med underutnyttjande av resurserna är ingen orsak att höja räntan. Jag kan bara hänvisa till mitt gamla inlägg "Mjölkflickorna Anders och Magdalena" (http://flarnfri.blogspot.co.at/2014/02/mjolkflickorna-anders-och-magdalena.html). Ett ihållande underutnyttjande av resurserna och en ihållande arbetslöshet på 7 - 8 % (i genomsnitt! Mycket högre tal för utsatta grupper) kan rimligtvis inte vara annat än en klar indikation på en grovt förfelad ekonomisk politik. Detta även fast det finns länder där det går ännu sämre...

  Svensson och en kollega avgick ur Riksbankens direktion i protest mot den förda politiken. Kvarvarande ledamöter värjer sig med näbbar och klor mot den kritik som växer sig allt starkare.

  Faktum är att KPI under hela 2014 låg under värdena för 2013 och inte förrän i februari i år kom man upp i föregående års nivå (marssiffror föreligger inte). Alltså deflation.

  Många intressanta artiklar av Svensson finns på ekonomistas.se, klicka på "penningpolitik". De är dock ganska tekniska, skrivna för en publik av fackkunniga.

  Betydligt intressantare är Janssons yttranden om den svenska kronkursen (http://www.di.se/artiklar/2015/3/6/riksbankschef-kronans-lyft-en-stor-besvikelse/) Det verkar som om man börjar bli bekymrad över kronas förstärkning och kanske börjar överväga "åtgärder". (Full disclosure: jag är personligen intresserad av att kronkursen sjunker så mycket som möjligt...)

  SvaraRadera

 3. Uppdatering: Jag hann knappt skriva ovanstående kommentar förrän Riksbanken "sänkte" minusräntan till 0.25 % av rädsla för den starkare kronan. Inte mig emot...

  SvaraRadera
 4. Ja, jag var ju inte alls ute efter att ge någon på moppe. Snarare att få veta mer. Länken kom från Sven Hagströmer f.ö.

  Jag har knappt förmågan att sätta mig in i dessa ting, men jag försöker, haltande och halvblind, ändå. Man vill ju ; )

  SvaraRadera
 5. Krona för krona är en sak. Men i morgon tycks, åtminstone i stora delar av det gamla Habsburgimperiet, en annan devis gälla. Drick kaffe - och betala med en dikt.
  Karta på kaféer där valutan är gångbar:
  https://apps.facebook.com/paywithapoem/
  Bakgrundsartikel (inklusive textreklam för Julius Meinl):
  http://www.theguardian.com/books/booksblog/2015/mar/20/poetry-coffee-pay-with-a-poem-cafes-world-poetry-day

  SvaraRadera
 6. jcb: Tack för tipset. En Melange i toppen av Donautornet borde bjuda på en fantastisk utsikt i detta klara väder men jag antar att dikten måste vara på tyska. Det överstiger nog min förmåga. Den enda dikt jag skrivit på tyska är från gymnasietiden, inspirerad av duggregnets fall mot fönsterbrädan av plåt:

  Es regnet draussen
  esregnedrau ssen
  esre gnetdrau ssen
  es regnet drau ssen
  esregnetdarus sen


  osv ad infinitum. Men det räcker nog inte ens till en koffeinfrei

  SvaraRadera