10 nov. 2015

En statsmans död

En "Elbsegler" som blev Helmut Schmidts kännemärke
Helmut Schmidt har avlidit 95 år gammal. Kedjerökande in i det sista, alltid med en ny cigarett tänd på den gamla.

Med Helmut Schmidt försvinner kanske den siste av de stora europeiska statsmännen som var med och skapade det nya Europa ur världskrigets ruiner. Schmidt, Kohl, de Gaulle, Delors, Adenauer, Monnet, Spaak - de må alla ha haft sina svagheter och mörka sidor men de var statsmän och ledare med visioner som sträckte sig långt bortom dagspolitikens futtiga fejder.

Om Schmidts politiska gärning se Die Zeit: Wie geht das - ohne ihn ?  (eller senare: http://www.zeit.de/politik/2015-11/helmut-schmidt-nachruf-politiker, även i engelsk version). Schmidts senaste bok, naturligtvis utan spökskrivare,"Was ich noch sagen wollte" anmäldes nyligen på Dixikon. Om ni klickar på länken får ni också se Schmidt i den typiska mössa varav jag avbildat min egen ovan.

4 kommentarer:

 1. I engelska tidningar idag säger man att Schmidts stora "nederlag" var att inte ha varit Kohl och fått kanslerera enandet av Tyskland och införandet av euron. Man säger också att han var pragmatikernas pragmatiker, och som sådan i avsaknad av klar politisk vision. Kan det stämma?

  SvaraRadera
 2. Att han var pragmatisk är givetvis riktigt. "Handla pragmatiskt för moraliska mål" var hans ledstjärna. Att skapa ett demokratiskt Tyskland i ett enat Europa var hans strävan. Vi glömmer lätt den period av RAF-terror, flygplanskapningar, kallt krig,och utrikespolitisk osäkerhet under vilken han fick göra sitt jobb, Att klara det var väl vision nog.

  Rätt man på rätt plats skulle jag vilja säga.

  SvaraRadera
 3. PS: Här är en länk till en bild där den berömda mössa syns bättre:

  http://www.bookdepository.com/Dann-w%C3%A4re-ich-Hafendirektor-geworden-Helmut-Schmidt/9783455503517

  SvaraRadera
 4. Precis som Lennart Helsing. Ångrar att jag slutade röka. Väger 91, tidigare 78. Hm.

  SvaraRadera