12 feb. 2013

Aftonbladet uppmärksammar inlägget om Vattenfall och sorberna

I dagens Aftonblad, nätupplagan, finns en artikel kallad Vattenfall skövlar sorbernas land  skriven av Fredrik Persson-Lahusen. Det är en ganska hård avräkning med Vattenfalls brunkolsbrytning och avslutas:
"Vattenfall förblir dock sorbernas verkliga fiende. Brunkolsbrytningen förintar framtidsutsikter och slår sönder sociala band nödvändiga för kulturens fort­levnad. Minoriteten består i dag blott av 60 000 människor, varav hälften använder språket aktivt. Något moderland att söka stöd och skydd i finns inte. Sorbernas tid på jorden må således redan vara utmätt. Att ett svensk statligt företag gör sig redo att dela ut dödsstöten är inte ­desto mindre skamligt."
Artikeln refererar och länkar också till Flarnfri, tyvärr dock inte direkt till inlägget I Gustav II Adolfs efterföljd. 

Artikeln borde väl tvinga Vattenfall ut på banan och problemet kanske tas upp även i andra sammanhang.

7 kommentarer:

 1. Lysande genomgång av hela problematiken. Och på ett helt annat plan: väldigt roligt med så initierad journalistik om Tyskland. Mehr davon!

  SvaraRadera
 2. Betydelsefulla bloggare sätter dagordningen...:-)

  SvaraRadera
 3. Ja, välskriven artikel. Om du har bidragit till detta - som jag fattar det - så är du inte bara Magnum Bonum, du är bäst.
  Med JCB:s support då.

  Problemet är bara att det finns tusen lika stora problem i världen nu. Som alla vet löses de inte ett och ett. Det är hela utsugarapparaten - profitens envetenhet - som måste lugna ner sig. Kapitalt - som man säger.

  SvaraRadera
 4. Å, vad bra! Jag har varit borta i Sverige några dagar och haft lite nätskugga, så jag har inte hängt med i detta intressanta förlopp, även om jag befann mig närmare Vattenfall än på länge. Kanske börjar ledningen där våndas nu.

  Känner du till Fredrik Persson-Lahusen?

  SvaraRadera
 5. Väldigt uppmuntrande också generellt, dvs. att seriösa bloggar får genomslag i seriösa frågor...

  SvaraRadera
 6. Tack för era positiva kommentarer. Jag känner inte Fredrik Persson-Lahusen. Min insats har nog varit marginell - jag har kontaktat ett par journalister som iofs visade ett visst intresse och lovade att prata med andra. Att en av mina högt värderade kommentatorer kan ha haft ett finger med i spelet vill jag definitivt inte utesluta.

  Vi får inte glömma att det var Bodil som först skrev om sorberna på Under Pausträdet. Se t.ex. Appendix om sorberna - återger en artikel från Hufvudstadsbladet "för ungefär tre år sedan".

  Nu får vi se om det blir någon uppföljning. Det vore ju märkligt om inte Vattenfall tog till orda: det är ju ändå en väldigt skarp artikel i Sveriges största tidning (?).

  SvaraRadera