1 feb. 2013

...working for the yanqui dollar

Det blir litet mycket gamla stjärnor som väl inte säger en nutida publik något men jag kan inte låta bli att notera att den sista av Andrew Sisters, Patti,  lämnade in i en ålder av 94 år häromdagen. Liksom David Nessle utbrister jag litet ologiskt: "herregud. Lever hon fortfarande?" (David har ett fint blogginlägg med mycket musik, åtminstone för den som har "Spotify.")

Själv bjuder jag på en länk till ett clip med den sång jag i första hand förknippar med systrarna, nämligen "Bei mir bist du schein" - ursprungligen en visa på jiddisch men här med engelsk text.

Sen kan jag inte gå förbi Rum and Coca Cola med den märkliga texten - hur den kunde tillåtas i USA 1945 är litet av ett mysterium. Det blev dock mycket riktigt bannlyst av radionätverken men enbart därför att den nämnde en alkoholhaltig dryck och gjorde obetald reklam för en kommersiell produkt. Texten var det tydligen ingen som fäste sig vid och en av systrarna sade i en intervju långt senare: "We never thought of the lyric. The lyric was there, it was cute, but we didn't think of what it meant; but at that time, nobody else would think of it either, because we weren't as morally open as we are today and so, a lot of stuff — really, no excuses — just went over our heads." (Wikipedia!) För en ingående berättelse om sångens historia se här (scrolla ner till texten).

Nåja Patti i din himmel, när det gäller det där att säga saker utan att tänka på vad det betyder var ni före er tid. Nu är det regel snarare än undantag men ingen gör det så charmigt som ni gjorde.

5 kommentarer:

 1. Ja, Thorvald, det var obetänksamt av mig. Jag glömde att skriva in "-wikipedia" som jag normalt gör på Google och snavade över ett citat som jag tyckte var bra i sammanhanget. Nu fanns det en källhänvisning till citatet men jag kan inte hitta det där. Typiskt.

  W. är ju numera grundligt diskrediterat och bör inte användas i seriösa sammanhang. Men det här var ju inte så allvarligt menat, eller?

  SvaraRadera
 2. Fast nu tycker jag ni är lite snåla mot experimentet Världens största encyklopedi: Vill man vara seriös kan man ju alltid gå till källanvisningarna på en Wikitext, när sådana finns angivna. Det är inte så sällan.

  SvaraRadera
 3. Tror inte att det är Thorvald som är gnällig utan bara jag. Han ville nog bara ge mig en pik för att jag använt w. som källa eftersom jag för flera år sedan skrev ett antal anti-wikipediainlägg på min gamla blogg (ej längre på nätet). Och rätt har han.

  Jag har ingen lust att ta upp denna gamla tråd även om jag har fortsatt samla grova felaktigheter och missbruk från w. Bara under 2012 har vi bl.a. ett påhittat krig i Indien, artiklar från Breiviksympatisörer och felaktig dödförklaring av Zambias president. Läser man de "diskussionssidor" som finns blir man ju ofta helt förskräckt över kvaliteten och de inblandade personernas kvalifikationer.

  Signifikant är kanske att "källhänvisningen" till citatet jag använde går till en podcast (text) där citatet i fråga inte alls förekommer. Dock en del annat intressant material som jag också använt.

  "Det största demokratiska experimentet i modern tid" kallades w. av en ledande bloggare. Den som verkligen är intresserad kan ju möjligen läsa min långa artikel från 2008 "Krossa experternas diktatur". Inte. Lite daterad nu men fortfarande giltig i stora drag.

  SvaraRadera
 4. Då har jag väl haft tur när jag använt Wiki - rätt sparsamt. Mest för geografiska upplysningar, berg, floder, städer, arkitektur och en del torr politiskt historia. Så det blir ingen debatt med mig. (Om detta med diskussionssidor visste jag intet).

  SvaraRadera