23 juli 2013

Om RSS-readers m.m.


Så kan det gå!


Någon kanske har tittat på mina metainlägg om efterföljare till Google Reader som ofattbart lades ner vid halvårsskiftet. Bäst tyckte jag att The Old Reader var som jag har använt nu under ett par månader. Bortsett från att det inte fanns någon "index" över alla bevakade rssflöden och att den ibland var irriterande långsam fungerade den bra.

Idag kom ovanstående meddelande upp.

Jag har arbetat med persondatorer och deras efterföljare sedan 1980. Bortsett från den allra första datorn, en illegal Apple II clone från Ungern köpt i en källare i Wien, har jag ganska stenhårt hållit mig till vad som var och är "mainstream" inom både hardware och software, dvs. Intel, Windows, Office osv. Jag har naturligtvis testat alternativ och lärt mig en hel del men som regel alltid blivit besviken. Eftersom jag hela tiden uppgraderat till de nyaste versionerna har jag , trots den snabba utvecklingen, egentligen aldrig känt mig på efterkälken.

De stora företagens hegemoni har numera urholkats ordentligt, framför allt Microsofts. Detta bejublas givetvis av den "frikyrkliga" och "liberala" sektorn och marknaden översvämmas av alternativa operativsystem, applikationer och datalagringssystem för att inte tala om hela hårdvarusektorn där utvecklingen går mot allt mindre enheter. (Uppenbarligen tittar folk på film i telefonen!) Standardisering, överblick och datasäkerhet försvinner. Småföretagen köps upp av giganterna och läggs sedan ner i takt med att de inte blir lönsamma eller konkurrerar med deras egna lösningar.

Personerna bakom The Old Reader skryter med att de började utveckla läsaren för sig själva och "sina vänner" . Gulligt, men utan ordentliga resurser i botten så går det så här. De glada amatörernas tid är förbi - frågan är om det är något att sörja över.

Jag hoppas trots allt att TOR kommer igång igen. Jag har aldrig lyckats få konkurrenten "Feedly" att bara visa uppdaterade eller olästa flöden vilket då gör den oöverskådlig. Om någon vet hur man gör vore jag tacksam för ett tips.

5 kommentarer:

  1. Google Reader funkar fortfarande som "läslista" knuten till blogger, ligger liksom under instrumentpanelen.

    Annars har jag också testat TOR och om den funkar är den ju bra.

    SvaraRadera
  2. Karin, tack för kommentar. Kan du vara litet mer specifik? Jag kan inte hitta något. Vilket är "instrumentpanelen" (jag har engelskspråkig version)?

    Annars blåser det kallt också i Stockholm idag.

    SvaraRadera
  3. Ska försöka. Jag har två bloggar hos blogger, franska romaner och blott sverige. Det finns en sorts översiktssida för dem, och under bloggöversikten kan jag ha något som de kallar "läslista", och som jag fattar som just google readers funktion. Det vill säga, jag lägger in de bloggar jag vill följa där och en lista syns till vänster samt en kort bit ur nya inlägg till höger.

    Blev det klarare nu?

    SvaraRadera
  4. Tack Karin. Jag tror jag har lyckats identifiera den funktion du talar om. Jag får testa.

    F.ö. vill jag tacka för ditt inlägg under den oskuldsfulla rubriken Mer lästips.

    Modigt skrivet. Det är ju som du skriver men den som inte har någon egen erfarenhet av t.ex. sjukvård i andra länder utgår naturligtvis automatiskt från att Sverige är bäst. Inte ens den officiella EU-statistik på välfärdsindikatorer som jag lade fram för en riksdagsman som med kraft i ett tal krävde att Sverige inte skulle bli "lika dåligt som andra länder i Europa" gjorde något som helst intryck på denne. "Alla vet att Sverige är bäst på dessa områden" (vård,omsorg, skola) var det svar jag (nästan ordagrant) fick.

    SvaraRadera
  5. Gör det. Testa alltså. Jag trodde att funktionen skulle försvinna ihop med Google Reader, men den visade sig bli kvar.

    Och tack för uppmuntrande tillrop. Lagercrantz gör ju en sammanfattning av det senaste årets kritik mot den svenska vården : Zaremba, diverse upprop... Jag antar att man kommer att begripa så småningom, som man ju till slut gjort vad gäller skolan.
    Men bäst vore förstås en sorts PISA-studie på vården, en vars resultat inte vore möjligt att förneka.

    Vad jag inte blir klok på är egentligen hur det såg ut innan. Om vi nu ska tro svenska politiker och media gick ju t ex jag själv i den skola som "fortfarande var världsbäst". Jag har väldigt svårt att tro det.
    Och mitt minne av vård i Sverige var ju årslånga köer till sånt jag inte behövde som höftledsoperationer, och att det var i stort sett omöjligt att komma iväg till en läkare, redan då.

    Men, för all del, det kan ju ha blivit värre sen dess.

    Jag börjar misstänka att den där myten om Sveriges före detta världsbästhet, alla kategorier, OCKSÅ är en myt.
    Därmed förstås inte sagt att det var sämst i världen heller.

    Önskar dig en fortsatt fin sommar ! Hörs,

    SvaraRadera