26 nov. 2013

Fel hästar - vad var det jag sa'?


I ett inlägg 12/11 med rubriken Fel hästar  berättade jag om förre österrikiske inrikesministern och europaparlamentarikern Strasser som sedan flera år varit föremål för en rättsprocess ang. korruption. Två brittiska journalister hade kontaktat honom i Bryssel och erbjudit en stor summa pengar för att få honom att ändra i två lagförslag (rörande skydd för investerare resp. handhavande av div. avfall) för ett antal storföretags räkning. Strasser accepterade glatt och berättade öppet om hur mycket han brukade få från sex andra "klienter" i liknande ärenden. Det hela filmades i smyg och blev en stor succé på nätet.

I mitt inlägg  skrev jag att det visserligen brukar bli åtal (och ibland t.o.m. fällande domar) i liknande fall men att ingenting egentligen händer därefter. Efter ca fem år brukar ett frikännande komma och då har ju alla glömt bort vad det handlade om och alla kan fortsätta som förut.

Efter många om och men dömdes Strasser faktiskt till 4 års ovillkorligt i första instans. En så hård dom hade man aldrig hört talas om tidigare när det gäller korruption på hög nivå och det var väl mest för att demonstrera för EU och andra hur omutlig rättvisan i Österrike är. Nåväl, efter ytterligare något år togs ett överklagande upp. Det spekulerades nu att  en högre instans skulle sänka straffet betydligt och kanske nöja sig med att ge Strasser en s.k. fotboja.  Idag kom emellertid ett överraskande beslut från den högre domstolen att första instansen hade gjort formella fel. Man hade dömt för korruption men glömt att tala om exakt vilka lagförslag som skulle påverkas. Den högre domstolen läser tydligen varken tidningar eller tittar på TV eller Internet - där framgår detta med all önskvärd tydlighet.

Nu får allt dras igenom på nytt. Man börjar till våren och en ny dom kanske kan väntas i slutet av nästa år eller början av 2015. Därefter kan man naturligtvis vänta ett nytt överklagande osv.

Fiat justitia, pereat mundus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar