27 mars 2015

Vardagsnationalism

DN:s nätupplaga har börjat ta betalt för tillgång till alla artiklar. Inte mycket att säga om det även om man ju då borde slippa översköljas av denna infantila reklam som dränker hela första sidan. För att inte tala om alla dessa ljudfiler som börjar att spelas utan att man bett om det - oerhört irriterande om man klickat upp ett antal olika sidor på varsin flik och då inte kan avgöra vem eller vilka det är som börjar låta.

Nåväl. Jag börjar fylla i formuläret som krävs för att öppna ett konto. Andra rutan är "postnummer". I min naivitet knappar jag in A-1190 som är mitt postnummer  (=huvudpostkontoret "0" i distrikt  "19" i staden Wien "1"). "Ogiltigt postnummer" genmäler DN via sin upphandlade hjälpreda kallad "Klarna". Sen är det kört. DN lär väl inte sakna mig men jag saknar väl DN litet grann i alla fall. Hoppas dock att "Rocky" inte göms bakom betalmuren.

Med Sv.D var det inga som helst problem.

Det här är ganska vanligt. Telia, SJ, SL och Volvos märkesverkstäder är andra exempel på företag som inte låter utlänningar använda deras tjänster hur som helst. Bilens registreringsnummer är "ogiltigt", "icke-nordiska" kreditkort accepteras inte, folkbokföring krävs för att få tillträde till alla de tjänster man i och för sig betalt för.

I dagens politiska läge är det ju lätt att börja se mönster här. Men trots allt tror jag väl fortfarande att det bara är fråga om dumhet och inkompetens hos systemutvecklarna. "Klarna" är väl troligen ett "upphandlat" företag och då förmodligen det som var billigast. Kvaliteten blir ju därefter.


PS: I bilradion idag hörde jag ABBA:s "The Winner takes it all" i s.k. remixad version. Hemskt! Mord och vandalism! Får man verkligen göra så?

9 kommentarer:

  1. Olof Å05:28

    DN:s systemutvecklare är rätt roliga. Häromåret när jag kollade på deras sida från Kalifornien stod det att Sveriges vallokaler fortfarande var öppna och inte skulle stänga förrän flera timmar. Skälet var att de använde tiden i min dator utan att stämma av med var jag var. Ett enkelt fel att göra men de borde veta bättre.

    SvaraRadera
  2. Olof Å05:29

    För övrigt verkar det som om SvD är den enda seriösa svenska tidningen kvar på riksplanet.

    SvaraRadera
  3. Må vara. Men jag vill läsa Richard Swartz och kunna göra narr av Gunnar Jonsson.

    SvaraRadera
  4. Dagens kolumn av Swartz:

    http://www.dn.se/ledare/kolumner/richard-swartz-med-sanningen-mot-varlden/

    Jag kan för lite om "nätet" för att riktigt förstå hur dn.se funkar eller inte funkar. Men ett mönster jag ändå urskiljer är att många (viktiga!) artiklar saknas när man söker efter dem på DN:s hemsida. Sen blir de ändå tillgängliga om man istället googlar dem. Sökningen "Swartz AND dn" resulterar i den eminente kolumnistens i princip oavkortade produktion... En annan sak som verkar spela in är att vissa artiklar omgående "arkiveras" istället för att nätpubliceras. Det betyder konkret att de visserligen läggs ut på nätet, men inte på hemsidan utan i något slags limbo, så att de bara blir synliga via google.
    Ursäkta att jag exemplifierar med en gammal bekant, men det är alltså så här det ser ut. Mellan "dn.se" och resten av adressen ligger "arkiv" - och därmed är artikeln dömd att förtvina i ett skuggrike bortom gott och ont:

    http://www.dn.se/arkiv/kultur/skimrande-skon-historia-om-skuggor-fran-forr

    SvaraRadera
  5. Tack jcb men här från Euroland funkar det inte. Varken dina länkar eller om jag googlar. Artiklarna kommer iofs upp men bara några rader, resten skyms av "Du har uppnått det maximala antalet fria artiklar per vecka" plus det oifyllbara formuläret.

    Vad som förargar mig är naturligtvis inte att jag måste betala utan att betalningssystemet inte fungerar om man inte har ett svenskt postnummer.

    Det här att artiklar arkiveras och därmed bidrar till länkrötan liksom att material överhuvudtaget försvinner efter en viss tid är ju ett allvarligt samhällsproblem som blir värre ju mer vi förlitar oss på Internet.

    Jag har någon gång gått igenom litet längre blogginlägg som jag skrivit för några år sedan och därvid använt ett stort antal källor från nätet (t.ex. om mordet på Trotskij; Kraus och Canetti, Prinsen av Melite o.a.) Mycket av det material jag använt finns inte längre tillgängligt. Just detta spelar väl ingen roll men i seriösare sammanhang blir det allvarligt. Den stora fördelen med nätet borde väl vara att vi kan snabbt kolla källor och information och bilda oss egna meningar om vad journalister och andra skriver.

    SvaraRadera
  6. Märkligt. Och en smula paradoxalt hur i ett "Europa utan gränser" de gamla murarna uppstår just på nätet där gränserna ju, enligt utopin, borde vara för evigt utraderade. Själv drabbas jag ofta av det omvända: tyska och österrikiska tv-program som streamas i realtid är "aus rechtlichen Gründen" spärrade i Sverige.
    Wie auch immer, ich habe dir eine konspirative Mail geschrieben.

    SvaraRadera
  7. Anonym23:30

    Ett något senkommet inlägg:

    Vissa tidningar som bara tillåter ett begränsat antal artiklar per månad kan man lura genom att använda sig av funktionen "privat surfing" eller vad den nu kallas på de olika läsarna.

    Då känner tidningens server inte alltid igen dig som återkommande besökare. Det fungerar i vissa sammanhang men inte alltid.

    Det finns väl något som heter "kringgåendestrategier" i skattesammanhang. Något liknande finns i den nya digitala verkligheten.

    Jag pappersprenumererar på såväl DN som SvD men hoppar numera oftast över de alltmer oanalytiska ledarsidorna. Man måste tänka på blodtrycket.

    SvaraRadera
  8. Bengt, angående länkar till Svd mm blev jag tipsad av en viss Therese Bohman att om man raderar alla sina kakor aka cookies, så kan man läsa fler artiklar pgra att tidningen inte då kan följa ens aktivitet. Testa!

    SvaraRadera
  9. Tack för era tips om hur man kan läsa dagstidningarna. Sv.D. har jag prenumererat på sedan länge så det är inga problem. Jag skrev till DN:s kundtjänst och de svarade att de skulle lägga upp en prenumeration "manuellt" till mig. T.v. verkar det fungera.

    "Privat" surfning har jag aldrig prövat på av den anledningen att jag alltid trott att det endast är på den egna datorn som spåren raderas, dvs ingen kan se vilka siter man besökt. Mitt eget ip-nummer skulle däremot fortfarande var tillgängligt . Kanske har jag fel - skall pröva era tips nästa gång jag kör in i en betalmur.

    SvaraRadera