28 juli 2015

Islams svärd och maffian i Kärnten


En "domstol" i Libyen har dömt förre diktatorns näst äldste son, Saif-al-Islam ("Islams svärd") Khadaffi till döden. Det finns egentligen ingen anledning att känna medlidande med denne man men dödsstraff hör inte hemma i ett civiliserat samhälle, speciellt inte om det är utfärdat av någon självutnämnd  instans i bakvattnet till den arabiska "våren" som givetvis genast övergick i  kallaste höst och vinter utan någon som helst ljusning i sikte.

Dagens Nyheter har en kort notis om domen, Manchester Guardian en längre artikel.

Under Khadaffis tid ansågs Saif av många som ett framtidshopp. Han pratade mycket om demokrati och likaberättigande och tycktes på ytan omfatta många västerländska värden, åtminstone sådana som uttrycktes i snabba bilar, vackra flickor och lyxigt boende. På 1990-talet studerade Saif vid en internationell skola i Wien, lärde sig tyska och blev mycket god vän med Jörg Haider.

Lägg märke till dryckesvalet. Otypiskt för Haider. Men mycket halal.
Österrikiska Die Presse har en intressant bildserie med Haider och Saif  (se särskilt bild 9 -  15 - texten är på tyska men bilderna till stor del självförklarande). Där förekommer också pappa Muammar med vilken Haider hade täta kontakter. Enligt ett vittne som stått Haider nära skulle denne ha mottagit mångmiljonbelopp som stöd för sitt politiska arbete - hållfasta bevis för detta finns dock

(Klicka nedan för att läsa vidare)
inte. Att Khadaffi tänkt sig att få ett brohuvud i EU genom en Haiderledd regering i Österrike är dock en näraligande tanke.

Haider var fascist med delvis klart nazistiska värderingar. (Min text: Statsbegravning för en fascist). Men dessutom ledde han provinsen Kärnten ungefär som en maffiaboss. Hans finansiella verktyg var regionalbanken Hypo-Alpe Adria om vilken Richard Swartz skrev en mycket bra men lättläst krönika i DN: En alldeles för dyr lunch. Jag spann vidare på denna tråd och jämförde också med NUON-affären i min text: Skandal-löst sa' Olofsson.

Bankens konkurs utreds just nu av en parlamentarisk kommission. Häpnadsväckande information kommer fram. "Jörg Haider gick in i banken och kom ut med 2 miljoner (€) utan att ha skrivit under något eller lämnat någon säkerhet. ..Ingen vågade säga till honom: om jag skulle göra så vore det ett bankrån" sade en lokalpolitiker inför kommissionen.

Bankens konkurs kommer att kosta skattebetalarna betydligt mer än vad den beryktade "århundradets skattereform" ger på ett år. Landet Kärnten (under Haider) gick i borgen för  en stor del av bankens förbindelser. För att rädda situationen skrev förre finansministern av fordringarna så att bankens fordringsägare förlorade sina pengar. Just nu har emellertid författningsdomstolen konstaterat att detta strider mot både österrikisk och EU-s lagstiftning vilket innebär att Kärnten måste stå för sina garantier och troligen kommer att gå i konkurs, vad det nu skulle innebära. De två föregående finansministrarna Maria Fekter och Michael Spindelegger, båda ÖVP, bär genom sin inkompetens stor skuld till den uppkomna situationen. Att komma åt dem juridiskt lär emellertid vara  Love's Labour's Lost. De är nämligen Politiker och har alltför många hållhakar på  de som skulle kunna agera.

(I sammanhanget kan vi notera att även en yngre broder till Saif gillade Österrike och Wien där han hyrde (eller ägde?) en villa i nobla Grinzing. Han var inte lika halal som sin bror utan dryckerna flödade fritt i de vilda parties han ordnade hemma hos sig. En gång blev dock en av gästerna en s.k. balkongflicka och störtade till sin död från tredje våningen. Hon måste ha haft en väldig otur eftersom det fanns ett ordentligt räcke på balkongen. Men visst, det var en olycka sa' polisen och sen var det inte mer med det. Vad jag förstår är balkongräckena också ytterst bristfälliga i en del av Stockholms mera paraboltäta förorter. Farliga saker, speciellt för kvinnor. )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar