15 juli 2015

Stenåldersfantasi?

OK - försök till nystart. Vi går ut litet löst.

DN berättar att man på Själland hittat en hel massa guldspiraler från bronsåldern och arkeologerna står som vanligt alldeles handfallna och fattar ingenting."Spiralerna har kanske fästs på en tråd och tjänat som fransar till en hatt eller ett parasoll. Kanske har de vävts in i håret eller broderats på kläderna. Faktum är att vi inte vet, men jag tenderar att tro att de var en del av en religiös ledares dräkt eller huvudbonad" säger en expert. En annan menar att "Hövdingen kanske bar...guldspiraler på sin dräkt eller i hatten, så att de lyste som solen under de rituella solceremonierna" säger en annan. Man har med andra ord inte en aning utan får hitta på någonting.

Det enda som förvånar  mig är att arkeologerna inte menat att det är "ett kultföremål" eller "en fruktbarhetssymbol" vilket annars är standardförklaringen för allt som man inte har en aning om.
Det leder tankarna osökt till en av Österrikes mest kända damer, den något korpulenta Venus från Willendorf, kanske 25000 år gammal men bara någon decimeter hög.

Här har ju arkeologer och prehistoriker firat orgier men konsensus är naturligtvis att det är en "fruktsamhetssymbol." Det tror jag inte ett dyft på. Mycket sannolikare är väl att det är någon förhistorisk lerknådare som tyckte det var kul att göra en bild av en tjock tjej, Eller kanske t.o.m. någon dåtida föregångare till dagens grafittiklottrare som knådade till något halvpornografiskt i protest mot stenålderns förstenade kulturklimat.

Vad vet jag. Men jag tilltror de forntida människorna bra mycket mera fantasi och öppenhet än den som experterna vill tvinga in dem i. Jag lanserar härmed teorin att de själländska guldspiralerna är forntida preventivmedel - alltså så långt bort från fruktsamhetssymboler som man rimligtvis kan komma.

6 kommentarer:

  1. Olof Å23:35

    Grönköpings Veckoblad här? :)

    SvaraRadera
  2. Jag försöker anpassa mig.

    SvaraRadera
  3. Vad beträffar lill-Venus håller jag inte med. Bevandrad som jag är i både religions-och-konsthistoria. Hon är både trivsamt fet och symboliskt fet, om man säger så. Fett alltså.

    Däremot hörde jag radioinslaget om guldspiralerna. Maken till töntigt...!. Jag tänkte på mitt praktiska vis att det kunde va ungefär som myggspiralerna, att man satte ner de i jorden och gängade in en bit rökelse för att hålla knotten borta. Vad tror du?

    SvaraRadera
  4. Tack för ditt expertutlåtande. Knottteorin verkar bra mycket vettigare än tanken att väva in spiralerna i håret.

    SvaraRadera
  5. Min teori om guldspiralerna är betydligt enklare. De är resultatet av att man skar guld med täljknivar - spånorna, helt enkelt! Uttrycket lever ju kvar än idag.

    SvaraRadera
  6. Tack. Helt klart att rökelsehållarna, guldspånen och preventivmedlen är betydligt mera realistiska än invävda hårprydnader. Mera sunt förnuft i arkeologin är vad som behövs!

    SvaraRadera