17 dec. 2015

Frank Sinatra i Finspång

Frank Sinatra har uppmärksammats i dagarna eftersom det är 100 år sedan han föddes. SvT har sänt en dokumentär i två delar -mycket bra och intressant. Bland "mina" bloggar är det bara Gabrielle R.W. som skrivit om Sinatra - jag rekommenderar hennes text där jag också gjort en kommentar.

1953 nådde Sinatras karriär ett bottenläge. Sparken från Columbia, svikande publik, besvärlig skilsmässa och nytt äktenskap med den vackra och firade Ava Gardner. Förkyld och deprimerad gör Sinatra med sin nya fru en turné i Sverige med uppträdanden bl.a. i Finspångs Folkets Park. Turnén har, med rätta,  mytologiserats i Sverige.

Gabrielle publicerade en länk till en dokumentär om Sinatra och Gardner i Sverige som jag nyss tittat på  ( på storTV med hjälp av ChromeCast. Bra.). Jag kan varmt rekommendera denna film. Man får stillbilder av den nergångne Sinatra och hans strålande hustru men filmens behållning ligger helt i skildringen av och intervjuer med de svenskar som var med vid tillfället och svensk folkparkskultur i mitten av förra århundradet där man hade den sjungande bandyspelaren Snoddas Nordgren ena kvällen och Frank Sinatra den andra. Biljetterna kostade f.ö. 4 kronor för Sinatra (och 1 kr för Snoddas) men man gick ändå back när Sinatras gage på 6000 kronor hade betalats ut.

Folkparken i Finspång hade två dansbanor: en för gammaldans, en för modern dans. Dessutom en övertäckt scen där kulisserna från en föregående föreställning av "Värmlänningarna" stod kvar och bildade bakgrund till Frank Sinatras uppträdande.

Ava Gardner och Frank Sinatra övernattade på Hotell Standard i Norrköping. En överlevande hotellanställd berättar i filmen att rummet hade en så kallad granli.

Det var ett enormt anti-Sinatra pressdrev som gick där hans prestationer nedvärderades i grunden. Det gick så långt att turnén avbröts och boulevardpressen jublade: ni slipper höra Sinatra. Som kontrast får vi höra yrkesmannen Putte Wickman som gör  en professionell och beundrande värdering av Sinatras framträdanden under vidriga  omständigheter. Den orkester med danska musiker som skulle ha spelat med sångaren var så berusad att den fick avskedas och ersättas med en i hast hopplockad amatörgrupp som gjorde sitt bästa men naturligtvis inte var vuxna en sådan uppgift.

Nåja. Vi vet hur det gick. Senare samma år hade "From here to eternity" premiär och Sinatra fick sin Oscar och inledde sin superkarriär. Efter brytningen med Ava utvecklades hans röst och framför allt hans teknik till den genialiska som vi numera förknippar med honom.

3 kommentarer:

 1. Hans teknik var verkligen genialisk. Hans sång studeras bland annat på många teaterskolor, när man lär sig timing, synkoper, dröjsmål, accenter.

  SvaraRadera
 2. "en så kallad granli."
  :)

  SvaraRadera
 3. @Gunnar. Tack för din obervation. A propossynkoper: Om Bach hdeuppfunnit dem hade han varit den förste swingmusikern. @Laura: roligt att du upptäckte detta. Mannen iu TV sade faktiskt just så,alltså ett ord med grav acent..

  SvaraRadera