14 juni 2016

Den stora poppelstridenNatten till måndagen utbröt en stor poppelstrid då tiotusentals stockholmare från alla stadsdelar ockuperade Sjöbergsplan för att förhindra att de ståtliga popplarna fälldes för stadens prestigeprojekt. Det blev en blodig strid när polisen grep in med kravallchock mot de kontorsanställda, bankdirektörer, studenter, söderhippies, uteliggare, bullbakande och kaffeserverande damer, skådespelare och artister som stod enade i motståndet mot vandaliseringen. Till slut fick polisen ge sig och popplarna står kvar.

Nej det blev visst fel. När jag googlade efterkällmaterial fick jag upp i stället upp information om den stora almstriden i Kungsträdgården år 1971 och blandade ihop det. Det var då det. Den här gången gick det lugnt och stilla stilla när man sågade ner 5 av 9 träd som förberedelse för den 8-filiga motorvägen från Söder till Gamla Stan.  De kvarblivande kommer också att kapas. Vegetationselement är bara i vägen.

Skönt att folk har lärt sig vem det är som bestämmer. Hoppas det går lika lugnt till när man börjar såga i kastanjeträden vid Medborgarplatsen för att bereda plats för motortrafiken.

Uppdatering: Gabrielle, alltid på vakt mot förfulning och skövling, har också skrivit om popplarna.

https://rolandwalden.wordpress.com/

3 kommentarer:

 1. Karl Malghult19:43

  Poppel är oerhört lättklyvet (och luktar mycket gott i brasan). Almar är av segare virke att hugga i och ifall du låter almsjuk ved ligga kvar utomhus finns risken att du får Länsstyrelsen efter dig om det kan visas att du bidragit till att sprida vidare almsjukan då almsplintborrarna gärna trivs där.


  Sensmoral: Helt klart ett svårare projekt för människor att ge sig på almar än popplar (finns det ens någon svensk, romantisk poppellitteratur?)

  SvaraRadera
 2. I svensk dikt besjöngs poppeln framförallt av Akademiens ständige sekr. CD af Wirsén, beryktad för sina vanvettiga sågningar (sic!) av alla halbwegs intelligenta författare:

  "O poppel, bild af sorgen,
  Som än är dystert blid!
  Du får så snart ej vissna,
  Ack, grönska än en tid!"

  SvaraRadera
 3. Anonym20:59

  Vill bara påminna om poppelälskaren Bertil Malmberg. Hans ödesmättade tvårading ”Afton” är en minor classic i ordets bokstavliga bemärkelse. Få ord men mycket stämning:

  In under den tysta, blå skuggan
  församla sig popplarna.

  Lars

  SvaraRadera