"Mina örnar skola flyga från torn till torn
tills de nå Kreml."
tills de nå Kreml."
När en debatt bröt ut om politikers s.k. "karenstid" dvs den tid som borde förflyta innan man antog ett nytt jobb efter det att man avgått skrev jag en liten ironisk sväng om Rasmussen Consulting som jag ansåg hade satt ett svårslaget rekord i branschen. Trots att jag rekommenderade min läsekrets att vända sig till den förre NATO-generalsekreteraren, speciellt om man ville börja något krig eller så, vet jag inte om han fick några kunder. Men nu kanske marknaden öppnats: för några dagar sedan meddelades att Ukrainas president Petro Poroshenko utnämnt Fogh Rasmussen till sin "Advisor".
Att detta inte sitter så bra i Kreml är klart. EU Observer skriver visserligen att Russia mocks ex-Nato chief's new Kiev job , Att en man vid namn Kalashnikov (sic!) uttalar sig argsint tyder dock knappast på något humoristiskt sinnelag.
Kreml menar att utnämningen visar att Poroschenko inte litar på sina egna. Kanske man vågar ta ett litet litet steg ut ur åsiktskorridoren och påpeka att det verkar finnas ett visst fog för detta: EU Observer skriver att "The ex-Nato chief is the latest in a series of foreigners appointed to senior posts in Ukraine including in the finance ministry, economy ministry, EU affairs ministry, the prosecution service and local government".
Det största utropstecknet är naturligtvis att regeringen utnämnt Georgiens tidigare regeringschef Mikhail Saakashvili till guvernör i Odessaregionen och givit honom ukrainskt medborgarskap¨vilket han kan behöva eftersom han fråntagits sitt georgiska. Här får Ukrainas ledning verkligen se upp: i konflikten med Ryssland angående utbrytarregionen Sydossetien överskattade han grovt det stöd han kunde räkna på från NATO och USA och provocerade därmed fram ett katastrofalt inbördeskrig.
Kombinationen Fogh Rasmussen - Saakashvili kan bli ödesdiger för Ukraina.
Jag kan se en viss poäng i att låta "utlänningar" ges positioner i Ukraina. Det är en gammal sovjetrepublik, och som sådant delar man många erfarenheter med de andra ex-republikerna. "Teflon-Anders" som han kallades i Danmark ger jag mindre för, kan han ens ryska? Måste man ha tolkhjälp för att ta sig runt landet ligger man helt i lä när det kommer till att göra relevanta analyser.
SvaraRaderaTror å andra sidan inte att Ryssland är så benäget att eskalera kriget i Donbass. Även Ryssland lider av ungefär samma sorts instabilitet som så många andra i dessa dagar (utåt har man visserligen en mängd kanaler statsapparaten kontrollerar som ger syn för något annat, men hela finanskrisen har fått många i den medelklass som vuxit fram att oroa sig, och eliten kring Putin har fått se sina möjligheter minska dramatiskt p.g.a. sanktionerna samtidigt som landets ekonomi är på väg mot statsbankrutt. En viktig skillnad mot USSR är att i princip alla industrivaror importeras numer, tittar man på filmer för alla "putinrörelser" så åker de omkring i VW-bilar, knappast i en Lada. I princip alla konsumtionsvaror är importerade eller tillverkade av västbolag. Det är svårt att kriga när hela civilsamhället försörjs på importvaror). Lägg till att det finns en mängd separatistiska tendenser runtom i landet (Tatarstan bröt aldrig relationerna med Turkiet när resten av landet gjorde det exempelvis, så finns Tjetjenien, Dagestan m.m. där det kan hända grejer väldigt snabbt) I höst är det dessutom parlamentsval till duman, det kommer visserligen att fuskas kring det men valet kommer i varje fall att tvinga fram en politisering av det offentliga samtalet. De närmaste åren blir helt klart intressanta.
Så sent som i januari i år hävdades det ju att en viss Carl Bildt var påtänkt som premiärminister i Ukraina. Samme Bildt, för övrigt, som då Saakashvili satt vid makten värvade Georgiens regering som kund åt svenska PR-byrån Kreab. Kalabaliken i Bender var inget i jämförelse med den här skandinavisk- georgiska-ukrainska triangeln...
SvaraRaderaOff-Topic (men lika otrevligt). På Tjärhovsgatan (nära korsningen Östgöta) finns numera en frisör med det oroväckande namnet "Haider Barbershop". Men det har du kanske sett?!
Tack för era kommentarer. Jag håller med Karl om att de närmaste åren blir "intressanta" - analysen må vara mer eller mindre korrekt men ofta är det ju så att auktoritära regimer i sådana lägen brukar skärpa de yttre spänningarna och skapa en gemensam fiende för att samla den inhemska opinionen omkring sig och "hellre bära våra vanda plågor".
SvaraRaderaAtt ha utländska rådgivare är en sak, att utnämna dem till linjepositioner en helt annan tror jag.
@jcb. Kalabaliken i Bender gav oss åtminstone kåldolmar. Men nu för tiden är det nog säkrast att hålla sig lugn.
"Haider barbershop" - är det ett politiskt statement eller en à capellakör? I det senare fallet vore jag beredd att lämna mina damer på Hornsgatan.