9 maj 2016

Vi läser lokalpressen


Men dessa de mycket fattiga
dem gör det mej ont att se.
De får aldrig ett bröd från Frälsningsarmén
och aldrig ett ord i Clarté.


Jag orkar inte förklara vad Clarté var och förresten finns den kanske inte längre. Frälsningsarmén finns nog men man märker den aldrig. Att versen skrevs av "busen Fabian" kanske någon lägger märke till.

Jag lägger märke till en artikel i alldeles utmärkta tidningen "Södermalmsnytt" som berättar om hur en grupp volontärer varje helg delar ut kaffe och mat till hemlösa personer vid Björns trädgård vid Götgatan. Det speciella är dock att man bara delar ut till hemlösa svenskar -  eftersom dessa enligt en representant för volontärerna är de sista som får hjälp. "Den gruppen som är minst gynnad...De som inte får kaffe vid centralen och alltid kommer in sist på härbärgena" säger hon vidare.  Tidningen skriver att gruppen har "beskyddare med kopplingar till Sverigedemokraterna, Soldiers of Odin (!) och Nordisk ungdom".

Ett motinitiativ med namnet "Fika för alla" har bildats.

I ett brett uppslag berättar tidningen om något som gått rikspressen alldeles förbi. Att man skall bygga modulhus för 2 810 flyktingar på tillgängliga ytor runt Stockholm har kanske omnämnts men den kraftiga ilska, inte helt fri från rasism som det verkar, bland lokalbefolkningen som riktats mot frånvarande politiker har jag inte läst något om tidigare. En stackars tjänsteperson har avdelats till att handskas med denna folkliga ilska. Naturligtvis har hon blivit hotad och trakasserad och vill inte uppträda i bild i intervjun. Den ansvariga politikern, Karin Wanngård, tar dock det hela lugnt och menar att bristen på information beror på att man inte hade tid att lämna någon sådan. (Tid hade hon dock att hålla ett helt irrelevant tal om Nobelprisets betydelse i fullmäktige när det gällde byggandet av det förgyllda bilbatteriet på Blasieholmen.). "Vi måste hjälpas åt" säger Wanngård som har kritiserats hårt för att inte en enda modul byggts i innerstaden.

Där har jag ett konstruktivt förslag. Bredvid Medborgarplatsen på Södermalm finns en stor cirkulär lergrop som går under namnet Fatbursparken. "Fatbur" förstår man men begreppet "park" verkar helt malplacerad på detta ett av huvudstadens största planeringsfiaskon. Jag har länge pläderat för att byta namn på "parken" till "Piazza Benito Mussolini" eftersom den är omgiven av en arkitektur som kunde vara direkt hämtad ur Musses jätteprojekt, förorten EUR, i Rom. Här finns plats för ett stort antal modulhus - centralt belägen och "parken" skulle äntligen komma till vettig användning.

Men det blir nog inte så. Däremot kommer man att bygga 80 lyxbostadsrätter på en remsa av parkens norra sida,

Det gäller att prioritera.

3 kommentarer:

 1. Karl Malghult14:38

  Mitt förslag: Släpp lös planeringslagarna (PBL). Det håller inte i längden att enorma tomter (Bromma) utnyttjas i så låg grad som det gör (en utveckling som redan "spontant" är på gång: http://www.attefallshus.se/attefallshus-som-bostadsratt/ Attefallshus á 35kvm som bostadsrätt, vem kunde ana... ). Så får fastighetsägarna själva utnyttja värdestegringarna till att bygga nytt, högre och mer på sin tomt. Istället för tio-femton år av detaljplaneläggning och överklaganden till Länsstyrelser skulle det byråkratiskt räcka med att inspektörer kommer dit i efterhand och ser till att byggnormerna uppfyllts.


  Sedär, bostadskrisen och skuldkrisen (tio miljoner i villalån ersätts så att säga i reala tillgångar i form av nya bostäder och i en fastighet som är högre värderad än den föregående) löst i ett nafs sett på ett par års sikt (efter att byggboomen ökat på utbudet av bostäder) och nedtecknat på serviettpapper. Nu gäller det bara att kämpa mot "the vested interests"...

  SvaraRadera
 2. Hej, Bengt! Tack för intressant inlägg. Fick mig ett ordentligt fniss av ditt förslag "Piazza Benito Mussolini".
  Och oj vad det vore helt o-PK!

  SvaraRadera
 3. Tack för era kommentarer! När jag besökte EUR (som inte har ngt med Europa att göra) låt vara för länge sedan fanns en stor obelisk med Mussolinis namn framför en av byggnaderna. Undrar om den finns kvar?

  Karl: Ett spännande förslag men något säger mig att reaktionen huvudsakligen skulle bli "Not in my backyard"! I Bromma blir det nog flygfältet som ryker före villatomterna...

  SvaraRadera