25 nov. 2012

Drömresultat för kommunister och pirater

I posten Den röda grevinnan av Monte Cristo berättade jag i förbifarten om det dimunitiva österrikiska kommunistpartiet (KPÖ) som dock har vissa förhoppningar om en betydande finansiell förstärkning. I dagens kommunalval i Österrikes andra största stad, Graz i Steiermark, lyckades KPÖ fördubbla sin röstandel på ca 10 % till dryga 20 % och därmed bli stadens andra största parti. Större än socialdemokraterna vilka liksom konservativa ÖVP förlorade ca 5 %.

Nu var det knappast någon ideologisk omsvängning som låg bakom detta resultat. Missnöjet med de etablerade politikerna -och dit måste man numera också räkna De Gröna- är enormt i Österrike. Piratpartiet gjorde också ett bra val och fick ett mandat i stadsfullmäktige. Men KPÖ:s  sympatiska ledare Elke Kahr kunde med sin till synes ärliga och vinnande profil dra till sig huvuddelen av missnöjesväljarna.

Det inrikespolitiska läget  i Österrike är ytterst instabilt. Två nya partier på högerkanten har etablerats varav det ena har kuppat sig in i parlamentet genom att "övertala" 6 ledamöter från andra partier (5 från BZÖ, 1 från SPD) att bilda ett "Team Stronach". (Med minst 5 ledamöter får man bilda en s.k. parlamentsklubb vilket är ytterst förmånligt: partistöd utfaller och man får delta i alla partiledardebatter i TV osv.)

Stronach är den kanadensisk-österrikiske multi miljardär som försökte köpa Opel på den tiden det begav sig och överhuvudtaget lanserat det ena megaprojektet efter det andra i Österrike. (Se min text De stora oligarkernas dans). Samtliga har misslyckats. Stronach är en maverick som har goda chanser att dra till sig missnöjesröster från den borgerliga kanten. Samtidigt får man räkna med att socialdemokraterna kommer att förlora stora mängder väljare till FPÖ - Haiders gamla parti. Att Haiderpartiet skulle bli största parti är inte alls orealistiskt, tvärtom. Österrike förfaller då till ett parlamentariskt kaos som så ofta tidigare visat sig vara ödesdigert för demokratin.

Vad som möjligen talar emot Stronach är att han tidigare förnekat att något av hans företag inom Magnakoncernen varit inblandat i  militärens inköp av Eurofighterplans från EADS. Det har nu visat sig att EADS  -som vanligt i flygplansaffärer-  i stor skala mutat beslutsfattare i frågan och att därigenom särskilt Stronachs företag gjort mycket lönsamma så kallade kompensationsaffärer. Därigenom slog man också ut SAAB/Gripen som hade varit ett på sikt billigare alternativ enligt försvarsexperter. SAAB satsade dock på fel häst när man anlitade den berömde och ökände mutgreven Mensdorff-Pouilly. Han räckte inte till den här gången mot EADS agenter. Han misslyckades i Tjeckien också. Dags att stryka honom från lönelistan?

Uppdatering 26/11: Nära till hands

Vi läser och hör numera i media  ständigt beteckningarna "Leningraz" eller t.o.m. "Stalingraz".  Galghumor?

1 kommentar:

  1. Både ha-ha och andra reaktioner. Skönt att du har en klar översyn. Men sen då?
    Här hemma går anklagelserna för Lundin Oil snabbt över i något flygplansaktigt med Löfven. Ur led är världen - eller har alltid varit? Fast värre.

    SvaraRadera