7 dec. 2012

Liten tävling på Flarnfri


Se grevinnan Casa de Miranda
bakom flor och vita plymer döljer sig

Det var länge sedan vi hade någon tävling här på Flarnfri. Med anledning av en liten diskussion hos David Nessle kom jag att tänka på en av Povels Ramels bästa nostalgiska och genomkomponerade sånger som jag bjuder er på här ovan.

I texten är det tal om grevinnan Casa de Miranda. I motsats till Mamsell Hybriette och kommerserådet Nibbing är grevinnan en verklig person.Tävlingen går ut på att identifiera denna högadliga dam som förnämt döljer sig för övriga brunnsgäster. Som ytterligare en ledtråd får ni här en bild av grevinnans födelsehem:Självfallet får man inte googla. Honor Code! Den som svarar kan gärna vara litet finurlig i kommentaren så att andra får en chans att gissa också. Den här gången blir det ett smakfullt pris med litterär anknytning till den som jag i egenskap av en- men dock icke oväldig domare avgör efter kriterier som jag för säkerhets skull inte här vill avslöja. Der Rechtsweg is ausgeschlossen som man säger här i Lotto.

16 kommentarer:

 1. Agneta22:25

  Jag vet, jag vet vem damen ifråga är. Hennes födelsehem låg i mitt födelselandskap. Lustigt nog så lyssnade jag senast i går på denna ramelska fullträff. Någonstans i vår källare har jag den dessutom på gammal EP-skiva från min ungdoms dar.

  SvaraRadera

 2. Agneta: jag säger ingenting så har jag ingenting sagt om jag säger. Gunnar:fel, fel, fel men ditt svar är sådant att det kan övervägas motsvara de kriterier som jag dragit upp och ändrar allt eftersom.

  Damen ifråga förekommer också i en sång av Tage Danielsson. Dock under sitt flicknamn.

  SvaraRadera
 3. Gunnar: ursäkta din kommentar försvann i hanteringen. J-dr-ns Blogger!

  SvaraRadera
 4. Agneta00:21

  För att något precisera födelseplatsen tager jag till sång: "Röd lyser stugan …" och den ligger alls inte i Vilhelmina.

  SvaraRadera
 5. Lockande tävling som jag gärna hade varit med i om jag hade vetat eller anat något, men tyvärr. Gräsmattan den röda längan får mig att tänka på gräset framför en vit paviljong av gloriet-typ i Franzensbad och genom detta bidrar jag med ingenting alls.

  SvaraRadera
 6. Grevinnor i all ära, men jag har ingen koll. Är Ribbing av sorten?
  Den här kåken tror jag ligger i Östergötland. Det är allt tills vidare.

  SvaraRadera
 7. Det här var kanske svårare än jag trodde. Agneta har troligen gissat rätt, åtminstone har hon placerat barndomshemmet på rätt ställe. Får väl komma med litet fler ledtrådar så småningom. En litet långsökt sådan (à la "På spåret"): torpets namn med en liten förändring på slutet leder tankarna till en gammaldags benämning på en rökpipa.

  Ribbing är en förnuftig dam som folk alldeles i onödan brukar klaga på (man får stoppa kniven i munnen om det behövs och man inte skär sig). Om hon är grevinna vet jag inte men hon hade en förfader som deltog i mordkomplotten mot Gustav III och har även skrivit en bok om honom. Ulf Adelsson som härstammar från Anckarström har däremot inte skrivit om denne vilket däremot Brunner har gjort. Så nu vet ni det.

  SvaraRadera
 8. Snnugå, Snugge, Snuggish, something. Ribbish.

  Sjöskum är bara mitt förnamn.

  SvaraRadera
 9. Mer ledtrådar, tack.
  Jag menar, Snuggeholm? Snuggeslott? Snuggå.
  Och då har jag gjort rätt stora förändringar på den där "rökpipan". Liksom Gabi redan testat före mig.

  Nu tänker jag googla.

  SvaraRadera
 10. Snuggå skulle det stått om jag inte raspade på fel tangenter, en olat jag delar med dig Bengt ; )

  Jag lutar åt trotsarhållet, som K. Och börjar då goggla och därefter joddla, så klart.

  SvaraRadera
 11. Snorenkel googling. Hade öht aldrig fixat det hur mycket ledtrådar Bengan än hade lagt ut.
  Men jag ska väl inte avslöja något, eftersom jag fuskat.

  SvaraRadera
 12. Jag kommer inte ens ihåg vad mitt bidrag var. Senilitet. Fylla. Vansinne. Here I come.

  SvaraRadera
 13. Snugge är ju rätt namn på torpet. I morgon kommer den sista ledtråden och den blir rätt klar.

  SvaraRadera
 14. Agneta04:25

  Vaknade och såg att jag glömt stänga av datorn. Då passar jag på att ge ännu ett sångligt och kanske kryptiskt svar. Grevinnans ena namn är inte V. som antytts ovan och hon är inte heller från V., men det finns ett sångligt samband med orten. Ett annat identitetssamband handahåller Povel himself.

  SvaraRadera
 15. Bra Agneta - Vilhelmina fattar jag fortfarande inte men annars verkar det OK. Du kunde också ha dragit till med http://youtu.be/KgrFFtjLJUs som ledtråd.

  Damen i fråga hade en föregångerska som hette Lind och en eftergångerska med samma namn som hon själv innan hon blev grevinna. Hon gick en gång ut på en balkong i Stockholm, tyvärr med tragiskt resultat.

  (I morgon måndag är jag oanträffbar så lösning och prisutdelning kommer på tisdag, God willing och framför allt weather permitting.)

  SvaraRadera
 16. Agneta15:09

  Det sångliga sambandet med V. är en dansbandsslagdänga, av Sven Ingvars tror jag, som lyder "Åh, Kristina från Vilhelmina". Den tragiska händelsen i Stockholm känner jag till och jag tror att den påverkade grevinnan i fråga för resten av hennes liv.

  Hälsar Agneta från ett insnöat Skåne. Vi har fått några dm blötsnö i dag och än fyker det.

  SvaraRadera