25 feb. 2013

Italien

Åke Malm skriver på Dixikon om valvakan, läget kl 19:20. En bra sammanfattning av den snåriga situationen.

Det verkligt sorgliga här är att clownerna runt "komikern" Grillo var så många som 25 % av väljarna och får nästan 60 platser i andra kammaren. Det blir väl troligen den faktor som kommer att göra Italien oregerbart för lång tid med alla konsekvenser.

Hoppas det blir en minnesbeta för svenska väljare som tänker kasta bort sina röster på pipipartiet, Junilistan, Feministiskt Initiativ och andra småsmulor till partier som aldrig kan komma  i riksdagen och aldrig påverka politiken inte ens i sina hjärtefrågor.  Bättre då att rösta blankt - man fullgör sin plikt men vägrar att ta ställning mellan partier som i grunden alla har samma politik.

5 kommentarer:

  1. Jag talade just via skype med en italiensk väninna, som ser något hoppfullt i Beppe Grillo och hans Movimento 5 stelle. "Sì, sì, l'Italia sarà ingovernabile, ma"... "men de gamla politikerna är alla bara ute efter att behålla makten"...etc

    Jag vet inte alls hur jag ska tolka situationen i Italien, jag kan bara säga att den verkar se annorlunda ut inifrån än utifrån. Imorgon åker jag till Trieste och då får jag säkert också höra ett och annat.

    SvaraRadera
  2. Visst vore det fantastiskt kul om något nytt parti, t.ex. Planskilda korsningspartiet, kunde ge de nuvarande svenska partiledarna en ordentlig näsbränna? Du är ju en empatisk person men jag som är en mera elak typ skulle glädja mig oerhört åt att få se Reinfeldt, Lövden men framför allt Sjöstedt och Lööf vrida sina händer i oregerbar förtvivlan. Men det är ju en personlig och litet primitiv rektion. Landet måste ju ha en fungerande regering och våra partners måste kunna lita på att ingångna avtal följs.

    I Italien är ju allt detta oändligt mycket viktigare än det skulle vara i Sverige. Ett regeringskaos skulle ha ett mycket högt pris och det blir Italien självt som får betala detta. Några åtgärder för att få igång ekonomin kan man inte heller vänta sig.

    Så jag unnar din vänninna att få glädja sig och njuta av stunden men hoppas att hon besinnar sig och väljer det för henne minst motbjudande alternativet i det nyval som väl måste komma inom en inte alltför avlägsen framtid.

    Om något positivt skall komma av detta skulle det vara att Rådet och Kommissionen började besinna sig inför risken för att det italienska debaklet upprepas i andra länder och börjar tänka över den politik som man nu med järnhand driver igenom. Jag tror faktiskt att det kan finnas vissa möjligheter till något sådant. Parlamentet kunde då bli en drivande kraft. Vi får hoppas att det finns tillräckligt många "förvirrade" ledamöter där för att använda Borgs terminologi.

    Det skall bli mycket intressant att läsa din rapporter från Trieste med omnejd. Mycket trevlig resa önskar vi dig.

    SvaraRadera
  3. Tillbaka I Zagreb. Trieste var underbart, men det var inte det jag skulle prata om. I alla fall förde jag valet på tal och igen visades entusiasm för Beppe Grillo. Han betraktas som "någonting annat" än den gamla korrumperade politiska kasten. Tyvärr kom jag inte åt så mycket mer än detta förutom att man suckade över det absurda i att Berlusconi efter allt han kokat ihop ändå lyckats locka till sig mer än 30%.

    SvaraRadera
  4. Karl Malghult23:21

    Hittade en sammanfattning av grillistinernas program:

    http://einarschlereth.blogspot.se/2013/03/beppe-grillo-und-sein-programm.html

    Det är i mångt och mycket sympatiska krav och egentligen sådant som politikerna sedan 1970-talets oljekriser borde ha ägnat sig åt, tänker på de punkter som förs fram under "Energie" och "Transport+Logistik" ang. att minska resursåtgång och massbilism i ljuset av att den billiga oljans tidsålder går mot sitt slut.

    I Sverige sover politikerna vidare och drar igång vägprojekt av typen "Förbifart Stockholm", med risk för att dra på sig din vrede (det var väl ngn hållning hos sajten du inte gillade, men jag kanske minns fel?) så för att citera en skribent från Yimby:


    "[Ang. bristen på seriös politik] Den yttersta orsaken till den politiska bristen på ansvarstagande är dock bristen på seriös opposition, med bas i samhällsintressen. Sen generationer tillbaka förutsätter vi att myndigheterna styr till det bästa, och ägnar oss själva åt privatlivet.

    Men den hållningen börjar bli samhällsfarlig."

    http://www.yimby.se/2012/12/reinfeldt-och-nikolaus-ii_1376.html

    SvaraRadera
  5. Tack Karl för de intressanta länkarna. För att vara en "sammanfattning" var ju artikeln ovanligt omfattande. En kortare version kunde vara: "Mot alla dåliga saker och för alla bra!"

    Det är väl bara ett fåtal av Grillos programpunkter som inte de flesta av oss kan ställa upp på. Men hur det skall genomföras får man inte veta och Grillos intervjuer med utländska media är ju förvirrade för att uttrycka det snällt.

    Beppo Grillo passar väl in i raden av folktribuner som blommat upp och försvunnit i italiensk politik med mer eller mindre katastrofala resultat som följd. Marcus Brutus, Savonarola, Cola di Rienzi, d'Annunzio, Mussolini, Berlusconi et je m'en passe.

    Vet inte riktigt vad du syftar på om min "vrede" men du har säkert rätt. Den samhälleliga ansvarsabdikationen har jag ofta skrivit om genom åren. Den inleddes under Thatcher/Reaganperioden när det besvärliga och jobbiga ansvarstagandet (hos politiker, föräldrar, lärare, företagsledare, fackliga organisationer, opinionsbildare, journalister m.fl.) kunde överges på ett sätt som legitimerades av demokratiskt valda politiker och nobelprisade ekonomer. Nu är den mainstream. Hur man skall kunna ändra på det vet jag inte. Men mera "direkt demokrati" leder väl antingen till anarki à la Grillo eller benhård och reaktionär konservatism à la Schweiz.

    SvaraRadera