26 okt. 2013

Flarnfri gäver där hen står

Några korta osammanhängande nyheter eller vad man skall kalla det från (går)dagens Wien:

1 I Österrike och Wien breder främlingsfientligheten ut sig. Det postfascistiska FPÖ utmanar SPÖ som största parti. Samtidigt pågår många olika integrations- och samarbetsprojekt på olika plan vilka också får stort utrymme i media, speciellt TV.  Varje vecka visas dessutom ett timslångt program kallat "Heimat, fremde Heimat" som belyser positiva och negativa sidor av minoriteternas liv i Österrike. Och på djupet, inga sound bytes.

Just nu håller ett teveprojekt att avslutas där tevetittare skall rösta på det bästa projektet i ett antal "kategorier," Mycket intressant och tänkvärt och just idag visades resultatet för kategorin "Kulinarik". Vann gjorde en nyöppnad restaurang som drivs av två damer, den ena från Korea, den andra från Iran. Dit måste vi gå. Vi får se vad som bjuds, schnitzel, knödel och stelze blir det troligen inte. Bra så.

2  I morgon är det nationaldag. För att fira dagen har armén dragit ihop sig med helikoptrar och allt på Heldenplatz, alltså den  plats där Hitler hade publikrekordet tills han avlöstes av Jean Paul II.  Den stora attraktionen är dock en 200 meter (!) hög kran från vilken en soldat skall göra  en bungy jump. På söndag får vem som helst hoppa mot en smärre avgift. Jag hade gärna ställt upp men är tyvärr förhindrad just då.

3  Ni kanske tycker att politiken i Sverige är konstig men det är ingenting mot hur det är här. I parlamentsvalet nyligen förlorade socialdemokrater och konservativa stort och skall följaktligen bilda regering tillsammans. "Ny stil" skall det bli och båda partierna har därför mobiliserat de äldsta veteranerna i förhandlingsgrupperna - de vet hur det skall vara. Haiders gamla utbrytargrupp BZÖ åkte ur parlamentet - ingenting att glädja sig åt eftersom det parti han förde till regeringsställning, FPÖ, var valets stora vinnare. De Gröna vann också men bara marginellt och besvikelsen är stor.

Den verkliga cirkusen gäller emellertid två helt nya partier kallade NEO resp. Team Stronach. Ingen vet riktigt vad NEO med 9 ledamöter vill men det verkar vara en näringslivsliberal inriktning - alltså den sorts gruppering som hittills saknats i Österrike. Team Stronach är en sak för sig: här vet man ännu mindre vad gruppen vill. Den sitter redan i riksdagen eftersom miljardären Frank Stronach helt fräckt köpte 5 eller 6 ledamöter från BZÖ.  Nu blir det några till. Efter valet har Stronach avskedat alla regionala partichefer och...ja ingen vet egentligen vad som pågår. Den stora snackisen är att före detta teve- och radiochefen ställde upp på Franks lista, blev vald och hoppade därefter omedelbart av gruppen för att få bli "vild" ledamot.

Allt det här kanske inte intresserar Flarnfris läsare men det kan få stor betydelse. Stödet för FPÖ ökar kraftigt i takt med politikerföraktet. Om inget oförutsett inträffar är det svårt att se att FPÖ inte skall bli största parti i nästa val. Efter Norge får vi då troligen ytterligare ett postfascistiskt part i en EU-regering. Mycket stor framgångar lär väl också komma för le Pen och Sverigedemokraterna liksom för "Sannfinländarna".. Europaparlamentet som hittills lyckats spela en välgörande roll som broms på rådets nationalistiska huggsexor kommer väl troligen efter nästa års val att stå under starkt inflytande eller kanske behärskas av högernationalister, fascister och eurofober.

Sanna mina ord. Sanna dom.


Not: Det där med "hen" i rubriken satt jag dit bara för att retas. Det är ju bara slöhet eller någon sorts barnslig politisk markering att inte orka skriva "han eller hon", "den" eller "det" eller på annat sätt visa att en viss befattning e.dyl inte  är exklusivt förbehållen endera män eller kvinnor. Men det är enklare att vara jämlik i käften än i verkligheten.

5 kommentarer:

 1. Ja, Norge har ju ingen EU-regering förstås märker jag nu när jag läser igenom texten.

  SvaraRadera
 2. Klart vi är intresserade. Bara så du vet.

  SvaraRadera
 3. För att följa upp min första kommentar: Per Gudmundson skriver i SvD om invandringspolitik: "Men bara skillnaderna inom EU visar att det finns stor variation i tolkningarna av konventionerna. Exempelvis stramade Norge åt invandringen under det rödgröna styret..."

  Så det är inte bara jag som har svårt att komma ihåg var vi har Norge. F.ö. hjärtligt tack till Karin för hennes komentar.

  SvaraRadera
 4. ÄR detta en skämtblogg för att visa hur korkade pkister och vänstermänniskor är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar - det är på djupaste allvar. Normalt sett accepterar jag inte anonyma kommentarer (om jag inte vet vem som döljer sig bakom signaturen) men din reaktion var så festlig så jag vill låta andra läsare ta del av den. Men om du kommer igen får du lov att identifiera dig.

   Radera