9 okt. 2014

Den politiske kannstöparen (4)

Jagdszenen aus Niederbayern:  När man passerat Puttgarden eller Rendsburg förändras ens politiska perspektiv totalt. Det går inte längre att ta det svenska käbblet på allvar, att lyssna till de yverborna möchte-gern  rabulisternas verop ("Super reva") eller betrakta mannen som gav hyckleriet ett ansikte (Sjöstedt) eller kvinnan som nu är ledare för "Anniansen" och vill bli statsminister. Och DN som vill ge Reinfeldt  fredspriset. Och folk som slåss med järnrör  i justitieutskottet.

Och ändå: Alla är ense om att Löfven är i en svår sits med en osäker framtid. Men -för att kosta på sig en konspirationsteori här nere i den bayerska natten med sommartemperaturer- tänk om han är mycket smartare än han verkar? Tänk om han lyckas låta SD störta regeringen och ordna nyval. Vilken guldsits! Alldeles utan någon vänsterallians är han försäkrad om en enhetlig valkampanj från tre partier och detta mot en försvagad opposition. Kampanjtemata är givna: se vilka som störtade regeringen för att försvara riskkapitalisternas intressen! Se vilka som som störtade regeringen för att förhindra alla ungdomar att få den kompetens som borgar för framtida anställningar! Se vilka som vill behålla osäker och olönsam kärnkraft! Se vilka som vill slå vakt om den förhatliga och människoovärdiga Fas 3! Se vilka som störtade regeringen för att försäkra sig om att det undermåliga järnvägsunderhållet inte undandras de privata aktörerna! Se vilka som vägrar att låta höginkomsttagarna bära sin del av den återställning av den välfärd de raserade! Och allt detta med hjälp av främlingsfientliga rasister! Vill ni ha dem tillbaka?

Vinner man inte ett val med detta så vinner man aldrig. Risken är dock att Löfven  faktiskt får igenom sin budget och får nöja sig med ett par mjäkiga utredningar med bibehållen RUT och krogmoms.

Nej - det är nog bara en alltför hastig -men välgörande- perspektivförskjutning. Allt förblir nog vid det gamla med jolmiga kompromisser och fokusering på icke-frågor.

2 kommentarer:

  1. Olof Å22:38

    Med brasklappen att jag inte är i Sverige och ser hur det är på plats, så tycker jag det verkar som om Löfven är mer av en politisk räv än jag tidigare trott. Förvisso skulle nyvalet vara ett mycket drastiskt drag som jag inte tror han kommer att göra, men hans sätt att kryssa mellan partierna och så splittring bland de som annars skulle ropa högre, är smartare än jag trodde. Vidare var hela Palestina-grejen ett snabbt och överräskande sätt att få till en starkare utrikespolitisk profil, och visa att det nu är en mycket annan linje än Carl Bildt.

    Det blir intressant att se vad som sker framöver.

    SvaraRadera
  2. Ja, det blir intressant. Din brasklapp tycker jag inte skall ses som sådan: redan efter ett par dagar borta från Sverige och med andra politiska frågor på dagordningen tycker jag att mitt perspektiv förändrats ordentligt.Och det kanske bara är välgörande.

    SvaraRadera