2 okt. 2014

Salig Jonssons leverne


På sina resor han förnam,
hur väl försynens nåd reglerat,
som floder över allt placerat
där stora städer stryka fram.
...
I politiken var hans tro,
vad ingen bonde plär förgäta,
att om man mjölka vill sin ko,
bör man ock ge den till att äta.
...
En hans finansplan väl förtjänar
att nämnas för sin nyhets skuld.
Den lyder så: "Ju mer man länar,
dess mer man sätter sig i skuld."

(J.H. Kellgren: Salig Dumboms leverne; 1791)


Med något som liknar stigande förvåning läser jag GunnarJonssons DN-krönika Paraplyer mot kommunismen. Jonsson som aldrig missar en västgötaklimax och aldrig hittar något som inte är så självklart att det inte för säkerhets skull måste förklaras för alla oss som ändå inte begriper berättar i stort sett följande om protesterna i Hongkong: Det är så att det inte är fullständig demokrati i Hongkong. Trots överenskommelsen med England då kolonin införlivades med Kina backar nu både Peking och det  lokala ledarskapet från löften om yttrandefrihet och allmän rösträtt i valet 2017. Det har lett till att välartade studenter och ungdomar (sic!)  protesterar och vill ha full demokrati. Det måste Peking till varje pris förhindra p.g.a. smittorisken. Det är inget bra och det vore bättre om ledarna i Peking införde demokrati också i Kina.

Ja så är det nog. En analys à la Jonsson av det politiska läget i Sverige skulle kunna se ut så här ungefär: Regeringen med (s) och (mp) är svag på grund av att valresultatet inte gav dem någon absolut majoritet. Regeringen måste därför söka samarbete över blockgränserna. Det blir nog svårt. Men det kan gå om inte nu så kanske senare. Det är då närmast (c) och (fp) regeringen måste vända sig till. Men de har sagt att de  inte vill. Fast kanske de vill ändå om de får igenom sina krav. Slutsats: det parlamentariska läget är förvirrat och regeringen är svag men kan nog klara sig om man får stöd av någon annan. Eller också får man inte det och då klarar man sig inte. Det var bättre på Reinfeldts tid, det borde Löfven ta lärdom av.

När Jonsson tar semester ställer jag gärna upp som vikarie.


Fotnot: Det slår mig vid genomläsning hur utomordentligt väl Kellgren lyckats karaktärisera den Borg/Anderssonska finanspolitiken: "Ju mer man länar, dess mer man sätter sig i skuld."

2 kommentarer:

  1. Olof Å07:21

    Som tidigare bosatt under en längre tid i Kina måste jag tyvärr säga att de svenska skriverierna om detta område generellt sett är ännu sämre än de engelskspråkiga tidningarna. Vissa, som Economist, tycker jag ofta är intelligenta om än missriktade. Men Jonssons artikel var ju bara en upprepning av förnumstigheter och klichéer. Fast det är klart, visst vore det utmärkt med demokrati i Kina. Om bara Xi Jinping införde det så skulle ju problemen lösa sig. Lätt som en plätt!

    En annan sak jag stör mig på är hur man även på nyhetsplats exempelvis talar om "diktatorn Kim". Visst, han är en diktator och en mycket obehaglig sådan. Men exempelvis BBC och New York Times klarar att skriva om Nordkorea på ett relativt objektivt sätt. Om man nu måste omtala honom som "diktatorn Kim", varför inte då också lägga till att han är smällfet? Det är ju faktiskt sant och skulle väl göra artikeln lite färgstarkare? :-)

    SvaraRadera
  2. "Förnumstig" var ordet! Tack för det. Ang. Kim- skriver man inte "diktatorn" räknas man nog som nordkoreansk sympatisör.

    SvaraRadera