7 nov. 2014

Berlinmurens fall- en som var med

Den tidigare bloggaren och värderade kommentatorn på denna och andra bloggar Jens Christian Brandt skriver i dagens DN (nät) om När Västberlin sveptes bort. Ett delvis annorlunda perspektiv - det var inte bara Östberlin som förändrades i grunden.Läser ni inget annat så läs JCB:s krönika.

5 kommentarer:

 1. Bengt,
  ja, JCB:s artikel var väldigt läsvärd, även om jag tyckte mig känna igen en del från en längre essä i ämnet han skrev för Axess när tjugoårsjubileet inföll. Men å andra sidan, om dessa ständigt återkommande minnesdagar för murens fall gör att kunniga och vältaliga skribenter som Brandt hittar tillbaka till spalterna är jag glad.
  /Magnus

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar. Säker har du också läst den här artikeln av samme man:
  Festen vi missade. I efterhand ter det sig märkligt att läsa om den svenska inställningen.

  SvaraRadera
 3. Tack för storsint läsning. Magnus har så klart rätt, vissa upprepningar är ofrånkomliga och om en del ämnen har man redan yttrat sig några gånger för mycket. Ibland är man också stressad och gör saker i fel ordning. Det var först när artikeln var publicerad som jag hade tid att (bokstavligen) gå upp på vinden och leta efter mina anteckningar från murfallet.

  Kuriosa som jag glömt: veckan efter murens fall blev man ständigt tilltalad av östberlinare som undrade om man händelsevis hade en skärva på sig - av själva muren. De var rädda, kanske med rätta, att västberlinarna skulle hinna hacka sönder och fördela all betong mellan sig - och att inga souvenirer skulle bli över till verdiente DDR-Bürger. Varför de inte hackade själva vet jag inte. En gissning är kanske - men bara kanske - att de misstrodde sina verktyg. Om man fått köa för att komma över en hammare (som möjligen var av undermålig kvalitet, förslagsvis lättböjlig aluminium) ville man kanske inte riskera att banka den krokig.
  Västberlinarna däremot var ett folk av Heimwerker. Deras verktygslådor gick inte av för hackor...

  Allvarligare, mera tänkvärda reflexioner här (Fredrik Persson-Lahusen):
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article19823403.ab

  SvaraRadera
 4. Jens, visa saker förtjänar nog att upprepas, och ibland är det oundvikligt. Tack också för din kuriosa. En sak som slår mig: Borde du inte skriva en bok om Västberlins sista dagar? Det har skrivits ganska mycket om DDR, Stasi och muren, också på svenska, men en bok om Västberlin i ungefär samma andra som din Axessartikel från 2009 - åtminstone jag skulle kasta mig över en sådan.

  SvaraRadera
 5. Kan bara instämma med Magnus.

  SvaraRadera