13 feb. 2015

Ett nådemedel

Som möjligen någon trogen läsare kan erinra sig är jag definitivt ingen vän av "alternativ" medicin eller "naturläkemedel" och annat hokus pokus. Men man måste ju kunna göra undantag. Känner man sig hängig och halvförkyld köper man lämpligen i närmaste snabbköp en liten flaska Klosterfrau Melissengeist och njuter av den  mångfald "naturliga" ingredienser som finns i denna religiösa produkt. Det är:
Rent vatten
Angelikarot
Enzianrot
Galganwurzelrot
Ingefärsrot
Nejlikerot
Pepparfrukt
Kanelblomma
Muskatnöt
Alantrot
Pommeransskal
Kardemummafrukt


Jag bryr mig inte om att slå upp vad de tyska benämningarna kan tänkas heta på svenska men ni fattar nog idén bakom det hela. Tar man sedan snabbt ett par huttar av detta känner man sig strax mycket piggare.

Jag glömde en ingrediens i listan: 80 % alkohol.

9 kommentarer:

 1. "I närmaste snabbköp"? Du är rolig, Bengt.
  Jag blev riktigt nostalgisk när jag såg och kände igen bilden. En moster brukade ha en liten flaska som hon försiktigt smuttade på ibland. Tror hon tog en tesked av elixiret. Men den sista meningen fick mig att skratta högt. Är det möjligt?

  SvaraRadera
 2. Tack Malou. Men det var det där med alkoholen som var någon sorts poäng i mitt inlägg...Alla, eller de flesta,örtdekokter och -blandningar innehåller en hög volymprocent alkohol och det är nog just den som upplevs som välgörande.

  Här köper man inte bara alkoholisk hostmedicin i snabbköpet utan all sorts sprit och vin. Ibland har man kampanjer då man kan få upp till 25 % rabatt på konjak eller whisky.

  Om man nu tänker sig att det skulle gå till så på ICA? Men märkligt nog ser man inte på långt när så många berusade personer i det offentliga rummet som i Sverige. Vad det nu kan beror på.

  SvaraRadera
 3. Jo, inte missade jag din poäng. Men på vägen fram till den hann jag tänka att om t.o.m. Bengt prisar medlet, kanske man borde ge det en chans (på närmaste Coop- eller ICA-butik). :-D

  Därför blev det extra roligt med de 80

  SvaraRadera
 4. Jojo. Det låter ungefär som mitt husapotek Gammeldansk, emmellanåt utbytt mot Jägermeister (men den är lite för söt för hälsan).

  Gammeldansk receptet är hemligt, men troligen lika välsignat som det ovan. Samt med malört, vilket även ett barn kan upptäcka.

  SvaraRadera
 5. Gammeldansk är fint men har inte samma heliga aura som Klosterfrau. Här har vi också Schwedenbitter - ett passande namn som jag kanske kan använda som signatur.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underberg är annars en rätt så Holy Spirit ; )
   Det hörs ju på namnet.

   Radera
 7. Holy Sp(i)rit var ordet.

  http://www.presseportal.de/pm/37700/714903/weltjugendtag-2005-in-k-ln-papst-erh-lt-klosterfrau-melissengeist

  Och när man ändå är inne på kombinationen vigvatten och högprocentigt vill jag utbringa en skål för den underskattade Malteserkreuz Aquavit:

  http://www.spirituosenworld.de/spirituosen/aquavit/malteserkreuz-aquavit.html

  SvaraRadera
 8. Tack för era spirituella kommentarer. Återstår väl bara att säga Halleluja!

  SvaraRadera