22 apr. 2015

Random walk i Stockholm

Egentligen är April, möjligen Maj, den bästa tiden att flanera i huvudstaden i vart fall om solen värmer och nordvindarna lugnat ner sig. Uteserveringar och caféer är öppna, antalet turister måttligt och det finns plats litet varstans. Som idag.

På Strands uteservering på Strandvägen kan man sitt i lä i solen i sköna fåtöljer och dricka sitt sofistikerade kaffe med onyttigt tilltugg och en strålande utsikt över vattnet med sin båttrafik och ett perspektiv från Nordiska Muséet till Slussen. Det vore omöjligt senare på säsongen.På Strandvägen hittar vi minsann Långhundraledens Drottning.Vid ett par bord på Sjökaféet sitter ett gäng glada och uppenbarligen aktiva och levnadslustiga damer i översta tonåren och glufsar glatt i sig gräddbakelser och kaffe med vispgrädde i solen. Vid grannborden sitter den förgrämda generationen, 30+ med infallna kinder och tuggar sina tråkiga ogrässallader och dricker kranvatten (gratis nämligen). Pratar man så är det huvudsakligen om hur hemskt allting är på jobbet. Vi som hunnit igenom allt det där kan liksom tonåringarna med förnöjelse och gott samvete sätta gaffeln i våra onyttiga bakverk och dricka vår cappucino - i brist på Wiener Melange. Allt går runt liksom och jag kommer att tänka på en underbar sång som jag i går hittade på YouTube men inte hört på länge.  Också med anknytning till ett Stockholmsmotiv.Så när ni i fortsättningen läser mina diatriber ta det inte som gammalt gnäll utan mera som ungdomlig rebelllusta  ;-)

7 kommentarer:

 1. Ett underbart inlägg som fick mig att längta tillbaka till Stockholm och till en Wiener mélange. Nog borde det gå att uppbringa en sån väl?
  Jag avundas dig den vackra vyn och hugger gärna också in på en smarrig gräddbakelse.

  SvaraRadera
 2. Tack Malou för de vänliga orden! Måtte livet beskära dig med många gräddbakelser.

  SvaraRadera
 3. "Vi som hunnit igenom allt det där..." - ha, ha! Ord som jag tar till mig. Snart är jag där!

  SvaraRadera
 4. Agneta18:27

  Körbergs tolkning är formidabel!
  Första gången jag hörde visan var
  det upphovsmannen själv som sjöng:
  https://youtu.be/m0od1Rfz69U

  SvaraRadera
 5. Jag håller ju Brel högre än de flesta men just i det här fallet undrar jag om inte Tage D:s version är snäppet vassare. Annorlunda än Brel lägger han ju till ett tredje steg där de gamla pensionärerna återvinner ungdomens fräckhet. Originalet slutar däremot med att de tre vuxna juristerna blir förolämpade på samma sätt som de själva gjorde i ungdomens dagar. Om jag fattat det rätt blir det en extra dimension i Tages version. Orginaltexten här: http://www.metrolyrics.com/les-bourgeois-lyrics-jacques-brel.html

  Fast utan original ingen variation. Genialt i båda fallen.

  SvaraRadera
 6. Oh, I was so much older then - I´m younger than that now.
  /Bob Dylan

  Rebeller är vi och blir dessutom bättre på det ; )

  SvaraRadera
 7. @Gabrielle: So be it!

  SvaraRadera