11 apr. 2015

Rapport från en loppmarknad

Richard Swartz ger i DN:s nätupplaga en underbar bild av Wiens största loppmarknad, en del av den berömda Naschmarkt. En skildring av Wien av det slag som ni kunde ha rätt att förvänta er på den här bloggen men knappast får pga av bristande förmåga. Men Swartz beskriver inte huvudsakligen en turistattraktion: han koncentrerar sig i stället på hur loppmarknaden reflekterar Wiens, Österrikes och hela Habsburgsväldets historia. Den senare tidens historia kommer bla. till uttryck i hur "De polacker, tjecker eller ungrare som för några decennier sedan var säljare har i dag avancerat till köpare av bättre varor än de förr bjöd ut här om lördagarna".  Observationerna om språkförbistringen och om hur rumäner, ungrare, polacker och turkar malt ner tyskan till "Wiens allra minsta dialekt som varken talas eller förstås i  någon annan del av staden"  och där korrekt tyska endast talas av turister från Tyskland: "högljutt och långt fram i munnen så att wienaren får ont i öronen".

Varuutbudet avspeglar historien men inte historieböckerna säger Swartz utan folkets personliga uppfattning vilken kan vara betänklig och där de utan konkurrens populäraste figurerna är kejsar Franz Josef, Adolf Hitler och Josef Stalin med kejsarinnan "Sissi" och Maria, Jesu moder, som enda kvinnliga inslag.

Men nu skall jag inte citera mer utan bara på det allvarligaste uppmana er att läsa artikeln som är en lysande ädelsten i den fattning av lump och självömkan som numera  utgör DN:s samhällsjournalistik.

Om jag säger så.

1 kommentar:

  1. Agneta17:04

    Tack för tipset, Bengt! Mycket läsvärd!

    SvaraRadera