3 apr. 2013

...din dumma sill!

Björn Kohlström är mannen bakom bloggen "Bernur."  Björn är gymnasielärare i Jönköping och en framstående litteraturkännare som bl.a. skrivit en biografi över Virginia Woolf, den enda på svenska.

Bloggen Bernur behandlar huvudsakligen modern litteratur som analyseras insiktsfullt och med stor sakkunskap.  Särskilt för en expat är det nödvändigt att följa hans blogg för att åtminstone översiktligt kunna följa vad som rör sig på den svenska litterära scenen. Han är mannen som fick mig att läsa Lotta Lotass, no mean feat.

Björn måste man ta på allvar. När han därför skriver om en nyutkommmen svensk litterär tidskrift som heter Books & Dreams och som enligt  "Albert Bonniers Förlag ersatte den insomnade Bonniers Litterära Magasin"  med omslagsbild och allt hickar man ju till. Här är det påstår Björn enligt tidskriften fråga om "Mer läslyx i livet", "intervju med chick-lit-drottningen Lisa Jewell", weekendtips om Barcelona och Mallorca och som ledande feature tydligen ett besök hos "bokaktuella kreatören Elsa Billgren" hemma "i sin lekfulla etta". 'Elsa Billgren' presenteras f.ö. på omslaget med en bild som verkar tagen från någon Hollywoodfilm från 1950-talet, Doris Day kanske.

Jojo, något att ersätta BLM med! Bernur har alltså givit sig in i satirbranschen. "jag frestas att raljera över innehållet, men begriper ju att det är en fälla" skriver han. En blick på publiceringsdatumet, 1 april 2013 bekräftar ju det hela. Ganska roligt skrivet av Bernur, litet enkelt kanske - verkligheten numera är ju sådan att varje försök till satír eller parodi är dömt att falla ganska platt. ("Geometriskt" sa' Pettersson.) Jag skyndar mig att skriva en uppmuntrande kommentar där jag friskt plagierar en annan kulturartikel ur Dagens Nyheter.

Så kommer andra kommentarer in, bland dem Bernurs egna, och en kall hand tar ett stadigt grepp om ett redan djupfruset hjärta. Långsamt men säkert begriper jag att det inte alls var något aprilskämt: jag googlar och ser att det verkligen finns en ny tidskrift från Bonniers som heter "Books & Dreams" och att den ser ut som Björn Kohlström har presenterat den.

Så har  jag alltså lyckats lura mig själv den 1 April. Alltid något som det heter om Åmål.

3 kommentarer:

 1. Där ser man! Vilket (o)lyckligt sammanträffande att det råkade bli just 1 april som jag la ut den här texten ...

  Nä - men jag fick e-post i somras om den här tidningen, och trodde då att det verkligen var ett skämt. Det kändes som en ond parodi. Nåväl, det här var nummer tre, alltså. Så fick jag ett erbjudande att de skickade ett nummer, så jag tänkte varför inte?

  SvaraRadera
 2. Vilken bedrift! Att lura sig själv på 1. april. ;-)
  Rolig läsning.

  SvaraRadera
 3. Meta, if ever there was such a thing!

  SvaraRadera