19 aug. 2013

Veckans metmask

Man får ju läsa vad som finns till hands och DN har tydligen städslat en ny kolumnist, Elsa Kugelberg, vars senaste budskap f.ö. var att om man blev arg för att apoteken säljer onödiga bluffprodukter har man inte fattat att det skall vara så nu. Det är som på ICA: man måste själv veta om man behöver spenat eller lösgodis. (Kugelberg skriver "sega råttor" - finns det verkligen fortfarande?)

Tidigare i veckan kunde vi läsa krönikan "Civil olydnad: Onödigt att svära i kyrkan". Tydligen har två kvinnorättsaktivister åtalats för "förargelseväckande beteende" för att de genomfört en barbröstad aktion i moskén på Södermalm under parollerna "Free women" och "No Sharia."  Kugelberg visar nu ett vackert exempel på metkrokat maskbeteende. Hon går igenom all de föreskrivna ritualerna: "Offentlig nakenhet" kan "absolut vara ett bra sätt att illustrera den skeva syn på kvinnokroppen som råder i det svenska samhället." Och muslimskt kvinnoförtryck och misogyn sharialagstiftning är inte heller bra. Men när de protesterar i en moské reducerar hon kvinnorna till "nakna gaphalsar" som stör de som försöker  "få kontakt med Gud".

Kugelberg tycker att demonstrationen borde genomförts i näraliggande Björns Trädgård i stället.  De hade nog blivit både uppmärksamhet och åtal tror hon men utan att störa de gudssökande.

Nu skall vi se: var skulle en barbröstad aktion mot muslimskt kvinnoförtryck  få störst effekt? I Björns Trädgård ett känt tillhåll dels för A-laget och narkomaner, dels för unga skateboardare eller i en lokal fylld med religonsutövande muslimer? Jag har en känsla av att publiken i parken skulle vara betydligt mera positivt inställd och troligen jubla över de avklädda damerna och knappast kräva något åtal eftersom man inte direkt blivit förargad.

Nu tycker jag att just den här formen av protest är litet barnslig och tänker att kanske nakenheten tar uppmärksamheten från budskapet. Men jag accepterar att syftet var gott  och menar definitivt att man med den utgångspunkten var på rätt ställe. Det är ju så civil olydnad måste fungera.Kanske hade de religiösa blivit "kränkta" men syftet var ju just att attackera en primitiv och reaktionär religion. Det måste väl också vara Kugelbergs uppfattning eftersom hon talar om kvinnoförtryck i muslimska sammanhang och misogyn sharialagstiftning.

En viss parallell finns ju till den berömda aktionen av "Pussy Riot" i en katedral i Moskva. Här ingrep regimen hårt men även allmänna opinionen tyckte i stor utsträckning att det var fel att störa en gudstjänst. Jag kan till stor del sympatisera med den synpunkten men inte som Kugelberg först mena att det var rätt och riktigt men sedan att det inte skulle ha genomförts just där.

Jag undrar också vem som väckt åtal. En liknande aktion i en kyrka eller ett tempel eller på kristdemokraternas partimöte skulle säkert också, med rätta, ha väckt förargelse och ilska men jag tvivlar på att någon skulle velat ha en rättegång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar