29 juli 2014

En skamlig affär

Slovakien ämnar hyra 8 -12 stridsflygplan av typen "Gripen" från svenska SAAB. Från svensk sida vrider man sig litet besvärat och medger att visst man har förhandlat sen en längre tid men ingenting är klart. Vad är det som inte är klart? Jo, "om det rör sig om hyra eller köp av planen.”Det är för tidigt att säga”, säger Sofia Karlberg".

Även vid hyra blir det en bra affär för SAAB. Sedan tillkommer inkomster från underhåll, reservdelar och uppgradering.

Slovakien är EU:s tionde fattigaste land inom  EU. Man har iofs gjort stora ekonomiska framsteg men man är hämmad av korruption och inkompetens i regering och förvaltning. Välståndsökningen är oerhört ojämnt fördelat. Den mest missgynnade gruppen inom landet är de ca 500 000 Roma som lever under de vidrigaste förhållanden. (DE). Den som vågar kan läsa Karl-Markus Gauss bok: "Hundätarna i Svinia." ( DN:s anmälan här.) En annan artikel här (DE).

I Sverige kommer man tydligen inte så mycket i kontakt med slovakiska romer, fokus verkar ligga på Rumänien. Men förhållanden i Slovakien är på inget sätt bättre. I grannländerna, främst Österrike och Tyskland, finns stora skaror av tiggande slovakiska romer. Graz och Salzburg är speciellt drabbade. Förbudsåtgärder diskuteras, givetvis under stark press från postfascistiska FPÖ

Och Sverige, genom statliga Försvarsexportmyndigheten, skall nu förse detta fattiga land med högteknologiska förstörelsemaskiner (att användas mot vem?). Ett land som vägrar att ge en stor grupp av medborgare de elementäraste mänskliga rättigheter

Nu går det naturligtvis inte att stoppa denna skamliga affär men eftersom ett avgörande ligger i statens händer borde ett exporttillstånd villkoras med att en stor del av intäkterna, alternativt hela vinsten, skulle avsättas för att genom EU:s försorg förbättra romernas situation i Slovakien. Vågar man inte peka ut ett land (som är en potentiellt viktig marknad) kunde medlen avvändas för generella åtgärder i samma syfte.

Men så blir det naturligtvis inte. SAAB-direktörerna gnuggar väl händerna och kanske även Borg som kan få in litet extra medel som kan användas för att amortera på statsskulden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar