20 juli 2014

Om spontana känslorPer Ankersjös gatufest


Per Ankersjö, Per Ankersjö,
Ack, skona oss, jag beder!
Slå Stockholms ack så sköna stad
Ej i din grymhet neder!
Per Ankersjö, om bön har rum,
Hör denna suckan bara:
Det är ej nog att vara dum,
Man bör ock nådig vara.

C.G.Leopold,något förbättrad 
av E.KlipspringerFestligt, folkligt, livat


(alla bilder klickbara som vanligt.)

Per Ankersjö heter en man. Han är "stadsmiljöborgarråd" i Stockholm, representerar centerpartiet. Hans insatser för stadsmiljön har flera gånger uppmärksammats på denna blogg. Jag hänvisar till mitt inlägg  Of bugs and men där ett flertal av hans friska initiativ listats.

(Rubriken syftar på att A. skrev en artikel där han hävdade att människornas tillträdesrätt till Årsta Holmar var viktigare än insekternas. Han har lyckats få kommunen med på att bygga en gångbro till holmarna. Eftersom motståndet varit kraftigt från många håll och politiskt föga gångbart andades koalitionspartnerna lättade ut när man kom på att bron skulle förhindra en planerad pendlingsbåtlinje genom Årstasundet. Ankersjö tänker nu köra en elbåt mellan Söder och holmarna. Båten kan ta 11 personer åt gången. Vi får se hur mycket partajande och engångsgrillande det kan bli av det och hur det unika djur- och växtlivet reagerar på det. Skattebetalarna pröjsar.)

De flesta av Ankersjös förslag har (lyckligtvis) runnit ut i sanden men åtminstone ett av dem har realiserats. På lördagarna under sommaren stoppas biltrafiken på Götgatans nedre del för att bereda "folket" möjlighet att genom egna spontana initiativ skapa litet "sydländsk" stämning och en lekfull atmosfär.

Tyvärr verkar folk inte vara vidare leksugna och spontana aktiviteter får man leta efter. Några organisationer
ställer upp med information om sin verksamhet vilket är lovvärt men väl knappast var meningen. Däremot har ett stort antal food trucks  -ett nytt och uppskattat inslag i Stockholms gatuliv- ställts upp och erbjuder fin street food  av olika slag. Synd bara att publiken är ganska begränsad.

Jag kritiserar inte idén att stänga av biltrafiken en dag i veckan. Det är ganska skönt att kunna flanera längs gatan. Man får dock som alltid se upp för Söders vilda cyklister som forsar fram med vanlig hänsynslöshet.  Men tron att med artificiella medel kunna framkalla karnevalsstämning på Söder är minst sagt naiv. Människorna bestämmer själva var, när och om de vill festa eller flanera. Det blir sällan just där stadsplanerarna tänkt sig bakom sina skrivbord.

Samtidigt hölls en verklig folkmanifestation ett par hundra meter längre bort på Medborgarplatsen där en stor demonstration för ett självständigt Kurdistan hölls. Trots det politiskt laddade sammanhanget  gick allt ordnat till med entusiastiska deltagare som applåderade talen och viftade med kurdiska och svenska flaggor. Jag hörde med en viss Genugtuung  att huvudtalaren underströk att man ville ha en sekulär stat där alla minoriteter som nu råkat illa ut i i Irak skulle kunna leva tillsammans. Han betonade också att man varken sköt raketer på sina grannländer eller sköt ner passagerarflygplan "som vissa andra".

Jag tar inte här ställning till de politiska kraven men menar att det är så det går till i den verklighet som ligger långt från profileringssjuka politikers: människor samlas  kring och för något de tycker är viktigt eller som helt enkelt intresserar dem. De går inte ut och samlas för att ett stadsmiljöborgarråd säger att det är det som behövs.

3 kommentarer:

 1. Han är väl vad vi numera helt fiint kallar en "jättebebis". Skicka honom till Cuernavaca. Det blir billigare så ; )

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...jamen precis! (Årets svenska inneklyscha för att uttrycka samtycke).

   Radera
 2. Den övre bilden - jag vet inte hur den ska kunna erövra ens myror till att dansa?

  SvaraRadera