25 aug. 2014

Inte bara dumhet, flathet också

I en kommentar nedan hänvisar Lennart Erling till en artikel i SvD med rubriken Nazister bör inte ges tillstånd att demonstrera.  Där visar före detta polisintendent Eric Rönnegård på hur polis och rättsväsende visar okunnighet och ointresse att tillämpa lagarna rörande hatbrott. Det finns alltså vägledande domar från såväl Kammarrätten som Högsta Domstolen som förbjuder demonstrationer där det ”finns en tydlig koppling till nazism i den sökta demonstrationen” .  Det finns alltså prejudikat på att nazism som sådan inte får sprida sin ideologi vilken, som Rönnegårds skriver, "står för världshistoriens brutalaste brott mot mänskligheten. Att demonstrera för en folkmordsideologi är inte förenligt med svensk lag."

Saken borde alltså vara klar. Att Sveriges justitieminister inte känner till dessa domar är minst sagt uppseendeväckande. Alla de som försöker åberopa "yttrandefrihet" och "åsiktsfrihet" (inklusive Ask) har alltså inte förstått det grundläggande faktum att nazism är brottslig verksamhet i sig!  Att i yttrandefrihetens namn tillåta nazister att sprida sin ideologi vore ungefär som att låta våldtäktsmän, mordbrännare och bankrånare att propagera offentligt för sin verksamhet och försöka vinna proselyter.

Men, vid närmare eftertanke, kanske är det sista fullt tillåtet i flathetens Sverige.

3 kommentarer:

 1. Ja, det är verkligen bestickande. Läste artikeln som Lennart länkat till och fick mig en tankeställare, så jag skrev detta:

  http://nydahlsoccident.blogspot.se/2014/08/ps-om-nazisterna-i-malmo.html

  SvaraRadera
 2. Olof Å03:48

  Det förekommer i flathetens USA också att folk med felaktiga åsikter som nazism och kukluxklanism (eller vad man nu ska kalla det) får demonstrera. Bara en tanke (eller "just a thought") som folk skulle säga.

  SvaraRadera
 3. Det är en besvärlig fråga om man i demokratins namn skall tillåta rörelser som vill avskaffa demokratin. Men i det fall jag diskuterar är det enklare: det finns lagstiftning och vägledande domar som definierar nazism som brottslig och att demonstrationer för ideologin inte skall tillåtas. Det är bara att tillämpa detta rakt av. Som man gör i Tyskland och Österrike t.ex. Asks och andras attityder är oförsvarbara enligt min mening.

  SvaraRadera