17 apr. 2013

Hashtag Boston

När nyheten om tragedin i Boston kom var det naturligt för oss att snabbt försöka få en så klar bild som möjligt av vad som hänt.  Under en period av livet besökte vi ofta Boston, i jobbet men framför allt privat. Jag vågar påstå att vi känner staden utan och innan och vi har fortfarande vänner och bekanta där. Utan tvekan är det den plats i USA som vi känner de starkaste banden till och detta sedan många år.

Genom att under många timmar klicka oss mellan olika tevekanaler, främst CNN, BBC, Bloombergs, Euronews, Sky, al Jazeera, France 2 och en del andra gick det så småningom att pussla ihop en bild av vad som hänt och att bilda sig en uppfattning om sannolika tolkingar.  Information som senare visade sig vara fel liksom sensationslystnad och panikmakeri förekom i viss utsträckning. (Värst var en kongressledamot som i CNN började babbla om Al Quaida medan folk ännu sprang i panik på brottsplatsen.) Men genom att jämföra, väga sannolikheter och lyssna till verkliga experter kom vi så småningom fram till en uppfattning som i skrivande stund verkar ligga ganska nära "huvudspåret" som just nu mest intresserar myndigheterna.

Det var svårt att få information från Internet. Boston Globes site var nästan omölig att komma fram till.

Och de s.k. "sociala media"? Det var ju här den nya tidens journalism baserad på snabbhet, direkthet och medborgarnas egna rapporter skulle slå ut gammalmedia? Sökte man på Twitter fick man upp "Boston Explosion", "Boston Marathon", "Mannen på taket" och liknande. Nyhetsvärdet i dessa twitter låg nära noll. De flesta tweets var bara repetitioner från teve och press, en stor andel uttryckte sitt deltagande med offren med pinsamma berättelser om att man bad för offren och uppmanade andra att göra detsamma. Den som vill se ett representativt urval kan gå till den här länken. (Artikeln är på tyska men alla tweets på engelska).

Samma erfarenhet har jag gjort från andra aktuella händelser, Libyen, Egypten, Syrien, Ukraina osv.

En artikel på numera okommenterbara Newsmill hävdar (som vanligt) det motsatta: Pressen lämnar ofta felaktiga uppgifter medan Twitter har en mycket viktig roll.  I praktiken verkar det dock bara innebära att myndigheterna använder Twitter för att uppmana vittnen och iakttagare att höra av sig.

"Sociala medier" som nyhets- och informationskällor förefaller våldsamt  överskattade. Men den vidare läsekretsen kräver  numera korta sound bytes och har inte tid eller intellektuell förmåga att läsa längre, resonerande texter.

3 kommentarer:

  1. Bengt, den mycket dramatiska utvecklingen under dagen som jag följt bl.a. på Boston Globe och NBC har bekräftat vad väl fr.a. inga amerikaner hade förväntat sig, nämligen att den tjetjenska tragedin skulle utveckla attentat på amerikansk mark. Så vitt jag vet är det första gången. De tjetjenska jihadister, liksom de som bor på andra sidan gränsen i Dagestan, brukar endast slå till mot ryska mål som de betraktar som legitima (också när deras attentat drabbar väldigt många civila, från gränsområdet i Kaukasus ända in i Moskvas centrum). Varför de två bröderna valt Boston kanske vi kommer att få veta. Men om de dödar också den broder som nu befinner sig på flykt kanske svaret försvinner med honom. Men rent allmänt har jag tänkt när jag två gånger tidigare läst din bloggpost att det i den del av bloggosfären jag läser varit befriande få spekulationer (det är väl också den rimliga erfarenheten av Breivik). Passar på att önska dig en god helg! Thomas

    SvaraRadera
  2. Läser just att även i Ryssland är förvåningen stor. Vi får väl hoppas att bakgrunden till dåden kommer att klarna. Jag tänker mig att "lone wolf" resp. amatörhypotesen kan vara riktig trots att gärningsmännen verkar vara invandrare från Dagestan eller Tjetjenien och möjligen inspirerade av någon sinnesförvirrad ideologi.

    Min uppfattning om "sociala media" som nyhetskälla kvarstår oförändrad även efter dagens händelser.

    En fotnot i förbigående: den döde terroristens förnamn återges som "Tamerlane" vilket är vad man på svenska brukar skriva som Timur Lenk, en grym mongolhövding i Ghengis Khans efterföljd.

    SvaraRadera
  3. Ja Bengt, jag delar din uppfattning om "sociala medier" (men reserverar mig till fördel för bloggen). Är klar över att hans namn syftar på Timur Lenk, mycket intressant. Som det nu ser ut - några timmar senare - tycker jag att den islamistiska aspekten förstärks. Inte minst av amerikanska mediers rapportering om brödernas aktiviteter.

    SvaraRadera