20 apr. 2013

UK närmar sig konkursens brant

OBS Breaking News OBS. Rating agenturen Fitch har nedgraderat Storbritanniens kreditvärdighet från AAA till AA+ . Akta er alltså noga som bara den för att låna ut pengar till Cameron, risken är stor att ni aldrig får tillbaka dem.

Å andra sidan är väl praktiskt taget alla andra länder redan nedgraderade så det kanske inte spelar så stor roll. Men hur skall man alltså förvara sina surt förvärvade sekiner? Guldpriset faller så det alternativet är borta. Som förkämpar och representanter för den digitala "verkligheten" borde vi kanske investera i den digitala valutan "Bitcoins" som tvillingarna Winklevoss  (de som uppfann Facebook) och pipipartiets talesman Falkvinge gjort. Tvillingarna har beslutat  att "“put our money and faith in a mathematical framework that is free of politics and human error.” Partiledare F. menar sig ha investerat i  "an entirely new kind of currency that can’t be seized or frozen by governments,... and where you can transfer any amount anywhere instantly without any authority knowing or interfering." Just det senare har ju gjort den digitala valutan (liksom andra tidigare försök i samma branch) till ett favoritverktyg för narkotikahandlare och andra som har behov att på ett enkelt sätt kunna tvätta sina tillgångar.

En liten nackdel med Bitcoins är dock att man inte kan betala med dem.

Bitcoins är alltså ännu en möglig knopp på libertarianismens riskvist om jag säger så  precis som PayPal och Wikipedia.  Den gamle surgubben Paul Krugman verkar vara negativt inställd, undrar just vad han gjort med nobelpengarna.

Kanske är det dags att göra som Hasse Alfredson i monologen om den gamla mannen som stoppade in sina pengar i madrassen. Men för säkerhets skull låste han in madrassen i ett bankfack.

5 kommentarer:

  1. Jag har hört av Mark (han är frukt- och grönsakshandlare, och därför lika mycket expert som alla andra, kanske mer) att man ska skita i guld och köpa silver i stället, priserna är tydligen väldigt bra just nu.

    Men de där ratings-agenturerna är väl som gamla intelligenstester, när man ratade negrer som korkade för att de inte hade läst Astrid Lindgren, eller vad det nu var... Självutnämnda, dessutom, vad jag vet.

    SvaraRadera
  2. Bitcoins - eh - det är väl såna man biter i för att se om de är äkta eller bara samma gamla vanliga chokladgodis?

    SvaraRadera
  3. Rating Agencies är "marknadens" (inte så) hemliga agenter eller "torpeder" skulle man kanske säga. Har man sett "analytiker" från Moodys på teve blir det oförståeligt att någon kan bry sig om vad de säger. Det farliga är att det finns index som är knutna till dessa "ratings" - tala om självuppfyllande profetior.

    Jag har ofta läst att folk i gamla tider brukade bita i mynt för att avgöra om de var äkta men har aldrig riktigt förstått hur den testen gått till.

    SvaraRadera
  4. Man bet väl för att känna om det handlade om metall eller choklad i innanmätet.

    SvaraRadera
  5. Hur som helst gnisslar man tänder ; )

    Och det är skönt att höra en erfaren ekonom (B) ge sig på de där rating-typerna.
    The Party is over - there´s nothing left to say. Men man kan ju alltid blåsa upp ballongerna en gång till precis som en sjuåring skulle göra.

    Jag väntar mig förstås inget av ballongerna. Så det är lugnt.

    SvaraRadera