1 okt. 2013

DN resensserar


DN publicerar b*mbr*c*pt :


DN hittar ny deckarförfattare och Stockholmsskildrare:



Bara under några höstveckor. Det är bara en observation i förbifarten. Det är så här det kommer att bli. Men so what?

11 kommentarer:

  1. "Kommer att bli" skriver du Bengt. Helt fel! Det är så det är. Sedan bra länge nu befolkas de svenska redaktionerna av en generation som "icke-lärt" sig svenska språket på så kallade "journalist"-utbildningar förlagda till folkhögskolorna. Å andra sidan får de väl där ungefär samma icke-bildning som vid högskolorna. Resultatet är slående. Inte går det dagar mellan de häpnadsväckande felen, snarare timmar och minuter. Det är tur att man slutat skriva "recenssioner" - så man slipper tröskas i detta nyspråkliga maskineri. Och så mycket "litterrattur" kommer det inte heller, utan mest bara det som Ivar Lo kallade "böcker - bara för att de har en pärm som omsluter en bunt papper".

    SvaraRadera
  2. Vi läste i en tidning (inte DN) om utvecklingen hos några olika biltillverkare. För nåt märke hade utvecklingen senaste tiden "stått blixtstilla"
    Ibland blir det lite roligt och jag undrar hur skribenten tänkte egentligen - om alls.

    SvaraRadera
  3. Ja, jag tror inte man tänker eftersom man inte uppfattar att det är nödvändigt i sammanhanget. "Blixtstilla" det låter ju likadant som "Blickstilla" och uttalas kanske ganska lika. En av mina käpphästar är det utbredda användandet av "stadsminister", "stadsöverhuvud" osv. I dagligt tal låter väl orden ungefär likadant som "statsminister" osv. Men varför, varför, tänker man inte efter? Finna det alltså också en minister för landsorten och ett överhuvud för densamma?

    Jag är litet av en språknihilist och tycker hjärtligt illa om hetsjakten på särskrivare och på dom som skriver dom istf de eller dem t.ex. Men i de angivna fallen är det ren dumhet och obildning: begreppen "blixtstilla" eller "stadsminister" är ju rent nonsens. Jag håller med Thomas om "icke-utbildningen".

    Skulle man kräva att folk tänkte efter innan de skrev skulle man ju diskriminera mot alla de som inte kan eller vill eller orkar tänka och var skulle vi då hamna? Det blir väl hets mot folkgrupp kan jag tro eller åtminstone "krängtning".

    SvaraRadera
  4. Jag ser att något av irritationsmomenten jag hittade medan jag skumläste ett par nummer av Axess (under Londis och min konvalescens) kanske kunde ventileras här. Så här bland annat skriver Per Svensson i ämnet kulturpolitik under rubriken "Livet som en godisskål" (Axess nr 4 maj 2013): "Hur ska denna utveckling förstås? Man måste konstatera att Erik Johan Stagnelius hade rätt. Socker, socker äro elementet i vars sköte Demiurgen andas."

    SvaraRadera
  5. Korrekturläsare är ett gammalt fint yrke som kunde återupprättas med lite god smak och AMS-bidrag.
    Men det är väl som vanligt viktigare att öppna en ny entreprenörisk korvkiosk i Bottnaryd?
    Eller heter det Bottenröj? Ska kolla kartan.

    SvaraRadera
  6. Livet som godisskål? Då tycker jag Pastor Jansons liknelse var bättre:"Livet kan vara som en karamell också. Man suger och suger och vill suga ut det gottaste." Samt att livet är som en påse: tomt och innehållslöst tills man fyller det med något.

    Kul för resten att träffa på Demiurgen i dessa spalter.

    I en annons i vår distriktstidning erbjuder en "Schreibbüro & Lektorat" korrekturläsning för böcker, doktorsavhandlingar, emails och reklamutskick. Finns det en marknadslucka för något sådant i Sverige? Kanske äntligen en chans att bli rik?

    SvaraRadera
  7. Marknadslucka låter ball. Men sanningen är väl att papperstidningarna drog ner på korrläsare redan för femton år sen. Död mans marknad, alltså. Typ död hund. Men korv går bra ; )
    Även hästkorv.

    Du med din språkkunskap kan dock öppna eget, men rik, tja. Om du översätter Mankell kanske.

    SvaraRadera
  8. Det är precis så här man ska göra med sina språkförbistringsfynd: lägga ut dem på lit de parade. (Vill jag då med min liknelse låta påskina att de är döda? Ptja, kanske det.)

    Som tur är, kan man fortfarande se humorn i exemplen ovan. Värre är det när folk skriver lite som de vill bara för att de inte vet bättre och missförstånd, gräl, bråk och världskrig följer.

    SvaraRadera
  9. Man hittar fel hela tiden. Inte bara i tidningar, utan när det hålls föredrag, när folk konverserar som sådant de förväntas känna till mm osv. Till min glädje fann jag i en skrift utgiven av någon institution på universitetet i Uppsala ca 1956 ett fel. Det var Fredrika Limnells dödsår som tidigare lagts ett år.

    SvaraRadera
  10. Han kanske var på Lyran?

    (Tack Rävis för din demonstration av one-upmanship. Jag försöker också, får se om någon reagerar...)

    SvaraRadera
  11. Haha, förmodligen! Stakars sate, tröttnade väl på den Limnellska/Svedbomska boksamlingen.

    SvaraRadera