13 juni 2014

Enduring Freedom

2003 invaderade en koalition av amerikanska och brittiska trupper (understödd av bl.a. Polen, Danmark och Australien) Iraq i strid mot all folkrätt och internationella överenskommelser. Det föregivna syftet var att störta en brutal diktator som bl.a. hade använt giftgas mot den kurdiska minoriteten i sitt eget land.

Det ansågs allmänt att det hela skulle bli en snabb affär, diktatorns staty skulle rivas ner och jublande folkmassor hälsa befriarna och reformera staten efter västerländska demokratiska principer.

Vi vet hur det gick. Oavsett folkrättsliga principer och fräcka lögner som skulle motivera kriget byggde hela operationen på en grundlig och naiv okunskap om landet, regionen, etniska och framför allt religiösa spänningar. Den hade aldrig några förutsättningar att lyckas annat än som en militär ockupation som ju dock knappast skulle kunna upprätthållas i längden.

Presidentkandidaten Obama insåg detta och lovade att dra bort trupperna från Iraq och i stället sätta in dem i Afghanistan. Ur askan i elden alltså. Egentligen ett ofattbart drag vars slutgiltiga konsekvenser vi nu börjar att ana.

Vi vet som sagt hur det gick i Iraq. Från att ha varit en sekulär diktatur förvandlas landet sakta men säkert till en terroristisk gudsstat.  Miljoner människor som bara vill leva i fred och säkerhet och inte bryr sig så mycket om "frihet" blir oskyldiga offer för krig och terror mellan grupper som inte kan komma överens om huruvida det är Muhammeds svärfar eller hans svärson som är hans rätte efterföljare.

"Enduring Freedom", indeed... ISIS-terroristerna har erövrat stora delar av landet och kontrollerar bl.a. Mosul och Tikrit. Man står några kilometer från Baghdad.

Vad som under många år förundrat mig är varför ingen ställer de skyldiga, främst Bush och Blair, till svars. Juridiskt lär det väl inte gå men varför inte intervjua i massmedia de båda herrarna liksom Cheney, Rumsfeld och andra och fråga om deras synpunkter på vad som hänt. Varför skonas de? Hur mår de? Kan de sova om nätterna?

Varför inte höra med svenska journalister och politiker som understödde kriget också?


Not: En av de värsta Bushkramarna som regelbundet försökte förminska den civila offerbalansen var "Norton Tierra", alias Billy McCormac känd från "Stockholm Spectator", "Näringslivets Medieinstitut", Timbro och JKL, numera VD för Fastighetsägarna. McCormac anlitas regelbundet sv SVT:s nyhetssändingar som expert på amerikanska förhållanden. Se vad Torsten Kälvemark skrev om McCormack och hans polare.

7 kommentarer:

 1. Mycket välgörande text Bengt! Har länkat till den. Och så tänker jag på att det funnits intellektuella som verkligen velat se Blair och Bush i en domstol. Men det verkar som om den allians de byggde har skapat en så stark politisk/militär mur runt sitt eget handlande att de tycks skyddade för livet. De senaste dagarnas utveckling i Irak är fruktansvärt skrämmande. Och jag ska för alltid komma ihåg den äldre dam som man intervjuade i ett reportage igår kväll, hon sa ungefär "de övergav oss, de stark och lät oss vara kvar när islamisterna kom, det är bara kurdernas peshmergas som gör motstånd."

  SvaraRadera
 2. Den där McCormack. Kan inte finns ord för hur mycket den grunda typen irriterat mig i alla år. Förutom de mycket värre idioterna du nämner ovan.
  Blair ser numera ut som en zombie i intervjuer. Han spelar Fair-Blair. Jag tyckte en gång om honom. Men som alla andra vettiga människor fick jag andra tankar: 1. Irak. 2. Hans uppenbart arroganta sätt att behandla sin något mer spontana fru.
  Ja, det får räcka så t.v.

  SvaraRadera
 3. Olof Å09:31

  Jag tycker det är lustigt att människor som redan befinner sig ganska långt ut på högerkanten i USA blir experter på samma land i Sverige. Fast "fair and balanced" har ju kommit att bli mottot för Fox så det kanske inte är särskilt förvånande. Det enda jag inte håller med Kälvemark om är att de är "nyliberaler", om man med det menar folk med libertarianska idéer. Snarare är de väl i Rumsfelds och Cheneys neocon-läger vilket är illa nog.

  Vad sedan gäller Tony Blair så kan jag, även om jag inte är särskilt intresserad av skvaller, bara konstatera komiken i att denne moraliske härförare vänsterprasslat med Rupert Murdochs fru Wendi Deng på Murdochs ranch i Kalifornien. I vissa fall överträffar verkligheten dikten och om några decennier kanske det kan bli en komedi av det hela, ett slags lättsammare variant av "House of Cards".

  Och Irak... Man kan förstås tycka att Obamas aktioner i det hela är bättre än Bush o. co men det är ju eländigt att han, utan minsta tillstymmelse till självkritik, säger att Irak måste reda ut sina egna problem. Fast det är klart, i just det lär han nog inte få kritik av någon när både liberaler och konservativa i landet mest bråkar om huruvida Bowe Bergendahl är landsförrädare. Jag skojar inte.

  SvaraRadera
 4. Thomas E15:43

  När det gäller svenska, folkpartistiska krigshetsarare behöver man kanske inte störa Per Ahlmark. Dock kan man ju fråga Jan Björklund när han gör sitt nästa skolutspel. http://www.dn.se/nyheter/politik/sand-svenska-soldater-till-irak/

  SvaraRadera
 5. Tack för era kommentarer. Det är ju bara att instämma. Blair blev inte intervjuad men fick, oemotsagd, skriva en lång artikel i The Independent We have to liberate ourselves from the notion that 'we' caused this crisis. We haven't

  Världsmästareskap in hyckleri. "Baghdad Bob" var ju en känd figur, här överträffas han av "Baghdad Toni" eller som jag brukade kalla honom "Lord Blair of Baghdad."

  Thomas länk till Björklunds utspel 2002 är ju häpnadsväckande! Ännu någon som borde utsättas för "hard talk" i press och TV.

  SvaraRadera
 6. Länken till Indy från Pressylta Redux skulle jag ha sagt. Läs helst Gunnars kommentar också.

  SvaraRadera
 7. Olof Å19:36

  "In Iraq, we called for the regime to change, removed it and put in troops to try to rebuild the country. But intervention proved very tough and today the country is at risk again. In Libya, we called for the regime to change, we removed it by airpower, but refused to put in troops and now Libya is racked by instability, violence and has exported vast amounts of trouble and weapons across North Africa and down into sub- Saharan Africa. In Syria we called for the regime to change, took no action and it is in the worst state of all."

  Jag är mållös. ("No pun intended" som det väl heter på svenska nuförtiden)

  SvaraRadera