19 juni 2014

I förbifarten

Varje morgon brukar jag titta på DN:s förstasida på nätet, huvudsakligen för att hitta länken till Rocky men man (eller skall det heta "men" nu för tiden?) kastar ju också en blick på övriga rubriker. Nu är det ju självklart att olika människor har olika perspektiv och olika intressen och så skall det ju också vara. DN måste väl vara bra för många läsare eftersom de köper den eller läser den på nätet.

Ur mitt speciella litet grodartiga perspektiv ter sig första sidan dock mestadels som ett ointressant och oinformerat blahablaha. Internationella nyheter förbigås i stort sett med tystnad och sidan fylls med notiser och bilder från "händelser" av samma typ som jag ser på veckotidningarnas löpsedlar när jag går förbi spelhålan på S:t Paulsgatan. "Gift dig i toalettpapper"; "Hittade utdöd elefant under svensexan"; "Hon har lärt sig leva med sin smärta"; en popartist vill in i riksdagen - typiska toppnyheter idag.

Litet längre in i tidningen hittar man faktiskt en vettig krönika av Erik Helmerson. För att förskaffa sig ett alibi inför läsarna säger han visserligen att nog kan man "raljera" över EU men "som politiskt instrument för fred, öppenhet och liberala värden är unionen svåröverträffad. Att stå upp internationellt för dessa värden är EU:s kanske viktigaste uppgift."  Att man skulle få läsa något sådant i en svensk dagstidning! Är Wolodarski underrättad?

Som motvikt har man dock Gunnar Jonsson. Det finns inte ett utslag av conventional wisdom som inte Jonsson med full kraft kastar sig över och försöker förklara för oss fåkunniga som säkerligen inte förstått hur det ligger till: al-Maliki har motarbetat sunniterna och nu står han där "förblindad av makten". Sepp Blatter är inge bra. Mutor skall det visst ha förekommit också. Erdogan är arrogant och auktoritär. Ukrainas nyvalde president står inför en massa problem.

Men Jonsson har framför allt gjort sig känd som Camerons främste vapendragare i pressen. Att den kandidat som Europaparlamentets grupper enhälligt ställt sig bakom skulle kunna nomineras till Kommissionspresident finner han vara rent för dj-vligt: "Stoppa Junckergänget!" EU-parlamentarikerna har en alltför hög uppfattning av sig själva och är oresonliga. "Och i Juncker-frågan borde alla beslutsamt ställa sig bakom Cameron."

Nåväl. Dagens tidning innehåller också en superlång intervju med Jonas Sjöstedt, en man som länge levt gott i Bryssel på att förakta Europa. Nu skall detta kommunisternas efterföljarparti tydligen in i regeringen och Sjöstedt väljer redan ut ministrar och statssekreterare. En som väl ligger bra till för en ministerpost är väl då Rosanna Dinamarca som i en Expressenartikel blivit jättearg på Jan Björlund därför att han försöker "skuldbelägga kommunismen." Enligt Rosanna får man i skolan tydligen inte lära sig något om korstågen, utrotningen av indianerna, slavhandeln, Irakkriget osv (Är detta verkligen sant?) Varför skall man då välja ut några "enstaka företeelser" som t.ex Stalins massmord? Ja: för att "misstänkliggöra, skuldbelägga och svärta ner dem som i dag kritiserar kapitalismen och liberalismen – det vill säga alla som står till vänster."

De är egentligen märkligt att denna artikel av en svensk riksdagsledamot, medlem i Utbildningsutskottet och kanske blivande utbildningsminister inte väckt någon som helst uppmärksamhet. Men alla kanske var upptagna med att läsa om hur "Borgmästaren slutar efter hundbajsincident" i DN

5 kommentarer:

 1. För att sänka blodtrycket efter Jonssons högröstade arguemntation kan jag rekommendera Wikströms debattartikel i SvD - för en gångs skull resonerande och med bakgrund: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/svag-ledning-camerons-syfte_3671968.svd

  SvaraRadera
 2. Tack - det är inget fel på mitt blodtryck:jag tycker närmast det är kul att få vara litet besserwisseraktig ;-) Däremot steg det ett par procent när jag tandagnisslande insåg att jag nog måste teckna en prenumeration på SvD för att läsa artikeln. Dessutom har jag missat flera intressanta undrerstreckare. (OBS Jag har inget emot att betala för det jag konsumerar men däremot är det irriterande att bli förföljd av telefonförsäljare om man vill avsluta ett abonnemang.)

  Wikströms artikel var bra. Hon har överhuvudtaget gjort ett gott intryck på mig och utan att vilja bli klassad som folkpartist kan jag väl avslöja att jag kryssade henne i EP-valet. I det valet är det mycket viktigare att välja en bra kandidat än "rätt" parti.

  SvaraRadera
 3. Olof Å09:13

  Jaså, lokalnyheter i Kalifornien har blivit DN-gods? Den dör nyheten förekom inte bara i väldigt lokal media i USA vad jag såg men DN har ju alltid varit svaga för frihetens förlovade land.


  Förresten, det är "en" en ska säga om en/man vill prata korrekt. Ett tag undrade jag varför folk plötsligt börjat tala så norrländskt men det är alltså hen-varianten. För "man" kan man, förlåt en, ju inte säga.

  SvaraRadera
 4. Olof Å09:14

  "Förekom bara i väldigt lokal media" menade jag förstås.

  SvaraRadera
 5. Får erkänna att jag aldrig läste hundbajsincidenten utan bara knyckte rubriken. Men efter din kommentar letade jag upp den och såg att händelsen utspelades i "staden San Marino i södra Kalifornien".!!!! Men nog är det väl en bankruttförklaring för DN - i vart fall för nätupplagans förstasida. En ganska lång text var det också med intervjuer och allt.

  Förväntar mig att Gunnar Jonsson snart skriver en argsint krönika på temat att man inte skall kasta bajs på andras gräsmattor.

  SvaraRadera