10 juni 2014

Frihandelsavtalet EU - USA


Vårt vatten är inte till salu! Skriv under nu mot frihandelsavtalet med USA

(En plakatkampanj för Kronenzeitung, Österrikes största dagstidning.)



Den här bilden och inlägget hör väl snarare hemma på Euroflarn - ett europeiskt perspektiv men jag behöver litet mera tid för att formulera ett inlägg med mera bakgrund och fakta. Men jag vill inte undanhålla er bilden ovan som togs i eftermiddag i parkeringsgaraget till en supermarket nära oss. Kronenzeitung är, som sagt, Österrikes största dagstidning och verkligen ingen publikation som jag normalt brukar åberopa. Men den har ett mycket starkt politiskt inflytande och inget parti skulle våga föra en politik som die Krone är emot. Det är alltså mycket sannolikt att regeringen kommer att motsätta sig frihandelsavtalet TTIP eller snarare vissa delar av det.

Även Die Grünen, Miljöpartiet, -är starkt negativt till avtalet främst pga dess presumtiva inverkan på miljöskydd. Åtskilliga NGO:s är också negativa och för en aktiv kampanj.

Jag har inte sett att man är särskilt intresserad i Sverige av dessa frågor. Tvärtom betonade Fredrik Reinfeldt, påhejad av Cameron, i dagens presskonferens vikten av att sluta frihandelsavtal med så
många regioner som möjligt. Han nämnde dock inte USA explicit vilket han dock gjort tidigare när han liksom f.ö. Bildt fullt ut stöder den mekanism för lösning av tvister mellan företag och stater som är en viktig hörnpelare i avtalet. Det ger alltså privata företag möjligheten att upphäva politiskt fattade beslut om dessa kan anses vara "handelshinder."

DN har idag en debattartikel som visar användningen av antibiotika till "livsmedelsproducerande djur." Där framgår att redan inom EU spridningen är mycket stor där Sverige, Norge och Finland använder minst och länder som Tyskland, Spanien och Italien mest. Forskarna som skrivit artikeln varnar för resistens hos människor och kräver internationella insatser men också att konsumenterna väljer bort kött från de länder som använder mest antibiotika.

En annan statistisk uppgift från artikeln är att i i genomsnitt i EU går 50 % av all antibiotika till djur medan siffrorna i Sverige är 16 % till djur. I USA beräknas 80 % av all antibiotika gå till "livsmedelsproducerande djur" och bara 20 % till människor. Antibiotika används (tillsammans med hormoner) också för att få djuren att växa snabbare och ge mera kött.

Om EU och Sverige skulle insistera på en fortsatt begränsning av antibiotikaanvändning i livsmedelsindustri skulle detta utan tvekan vara ett "handelshinder" för amerikanska köttexportörer. Sådan saker förhandlas om i största hemlighet och medborgarna, de nationella parlamenten och Europaparlamentet får enbart ett färdigt förslag att förhålla sig till. Om EU:s chefsförhandlare vill eller kan stå emot de mäktiga amerikanska koncernerna, understödda av regeringen, får var och en bilda sig en egen uppfattning om.

När jag påpekade betydelsen av TTIP i sammanhanget i en kommentar till DN:s artikel blev den inte publicerad. Man kan undra varför.

11 kommentarer:

  1. Nu blandar du samman vetenskap, fakta och sunt förnuft med "politik". Det går ju inte.

    SvaraRadera
  2. Ja ursäkta men det är lätt att man överreagerar när man är upprörd...

    SvaraRadera
  3. Karl Malghult15:54

    KronenZeitungs inställning (minns denna tidning som Metro med mer gottande i brottslighet från mina Wien-besök) och dess inställning påminner om vad Jan Myrdal skrev om Nationella Frontens framgångar i EUP nyligen "där vänstern blir höger och högern vänster":
    http://fib.se/debatt/item/4212-jan-myrdal-om-franska-valet-och-front-national

    Problemet är egentligen att "vänstern" inte vill bygga landet, för även om Reinfeldts regering kanske har hundra dagar kvar vid makten är jag övertygad om att även SAP kommer ställa sig bakom TTIP. Samt fortsätta med att göda spekulationsekonomin under armarna, etc.

    SvaraRadera
  4. Tyvärr tror jag att du har helt rätt Karl. Någon förändring lär vi inte kunna vänta oss. Man bäddar för mera framgång för populistiska och extremistiska rörelser.

    Hoppas att du läste http://www.flarnfri.blogspot.se/2014/06/allting-som-du-kan-kan-jag-gora-battre.html och tittade på Bards teckning.

    SvaraRadera
  5. bRa att du skriver om det här, och gör det igen!

    Här en text från svensk horisont: http://ttipfakta.wordpress.com/2014/04/11/det-ligger-i-allas-intresse-att-stoppa-ttip/

    SvaraRadera
  6. Tack för intressant länk.Jag ser nu att det finns en spirande opinion även i Sverige. Men borde inte någon kräva klara svar av de svenska politikerna, särskilt kanske till Miljöpartiet vars stöd väl blir nödvändigt i en ev. "vänster"-regering. Men konkreta frågor om inställning till speciella miljökrav, tvistlösningsmekanismen etc. Inte ge dem möjligheten att slingra sig med snack om nyttan av fri handel osv (som väl ingen ifrågasätter). Tänker man tillåta hormoner och antibiotika ja eller nej? Skall företag kunna stämma staten om den fattat ogynnsamma politiska beslut? Kommer man att tillåta ursprungsmärkning och innehållsdeklarationer på livsmedel? Kommer genmodifierat spannmål att tillåtas? Kommer import av kycklingar som utfordrats med sådan majs att tilllåtas? Skulle vara ett rent nöje att se partiledare och riksdagsmän vrida sig som metkrokade maskar.

    SvaraRadera
  7. Nästan alla de presumptiva frågor du ställer tror jag MP skulle svara nej på. Och V, de flesta. Däremot har MP varit lite svajigt när d gäller TTIP. Ja, du, hur som - det blir en "intressant" höst.

    SvaraRadera
  8. I rättvisans namn - debatten inleddes även i Sverige, under Europavalskampanjerna, såväl i debatter som i intervjuer. Jag tyckte mig uppfatta att trion miljöpartiet/vänstern/Piratpartiet var starkt kritiska av både miljö- o konsumentskäl samt det bisarra investeringsskyddet (som Vattenfall för övrigt utnyttjar för att stämma tyska staten över beslutet att skrota kärnkraften!), moderater (Hökmark) och sossar (Ulvskog) liksom KD (Adaktusson) hävdade att det var larvigt att vara emot ett avtal som inte är färdigförhandlat och att faran inte alls var så stor som utmålades (fan tro´t).

    SvaraRadera
  9. Ja, fan tror´t inte alls ;)

    SvaraRadera
  10. En ny fight om GMO är under uppsegling. "EU" har tydligen beslutat att länder som inte vill begränsa vad som tydligen är tillåtet inom EU skall få göra det. Kommentatorer här (författningsjurister) tror att denna undantagsbestämmelse aldrig kommer att klara sig genom den juridiska processen.

    Sådan tvister lär bli vardagsmat i framtiden.

    SvaraRadera
  11. Naturligtvis skall det stå "länder som vill begränsa" ovan, inte tvärtom som nu. Under inflytande från tyskan brukar jag ofta glömma vad jag skrev i början av en mening när jag kommer till slutet.

    SvaraRadera