5 juni 2014

Yes sir, I can boogie


Ibland gör politiker av alla kulörer ordentliga självmål. Men å andra sidan kan en utomstående expat ha svårt att bedöma vad som går hem och vad som missar. Inför Eurokampanjen i Sverige försökte jag så gott jag kunde att sprida anti-EU och anti-euro sånger från Ung Vänster eftersom jag var övertygad om att de skulle verka avskräckande men det var kanske tveksamt.

EMU tar ingen jävla hänsyn till dej
nånting nånting rösta nej!

Nu läser jag i DN och på Twitter om Alliansens "kick off" i Nacka. Det är litet samma sak.  "Gratisreklam för sossarna" tänker jag. Men kanske är det vad folk vill se.

Först har vi DN:s huvudledare: Valet är inte avgjort. Det låter ju seriöst och är det också men skribenten kan ändå inte avhålla sig från att utförligt referera upptaktsmötet i ironiska ordalag innan han (?) kommer in på jobb, skatter, vård, infrastruktur, glesbygd, valfrihet. "...känslan var till en början snarare säljmöte på Silja Tallink, på en resa där man börjar längta efter isberg" är ledarkommentaren om upptakten. Han förstod väl att det skulle komma bilder på YouTube och ville väl gardera sig.

Så skriver Viktor Barth-Kron om samma sak. Motståndet skall nedkämpas klyscha för klyscha. "Det hela är som hämtat ur en samtidsfars av Galenskaparna & After Shave" är hans sammanfattande kommentar. I krönikan granskar han dock sakfrågorna mera i detalj än vad ledarskribenten gör. Värt att läsas. (Med Barth-Kron och Erik Helmersson har DN fått två nya kolumnister som klart höjer sig över genomsnittet. Jag vill inte förolämpa dem men faktum är att mycket av det de skriver är präglat av s.k. sunt förnuft. En underton av humor finns det också. Tecknaren Magnus Bard är också bra även om han -som en värderad kommentator påpekar- missade att Borg klippt håret.)

Men det är YouTubeclippen som utgör kronan på verket. Dem har jag nystat upp med utgångspunkt från en Tweet från "Magnus" @monki . Jag låter länkarna tala för sig själva:

https://www.youtube.com/watch?v=Lz2_Fvqmi0I
https://www.youtube.com/watch?v=j3du3JxFM8A
https://www.youtube.com/watch?v=Gxcz4FnF7c8

Någon kanske tycker att Flarnfri liksom systersiten Euroflarn har tagit alltför ensidigt politisk ställning på senaste tid, inte minst inför och efter EP-valet. Det är egentligen inte avsiktligt men, handen på hjärtat, Löfven et Co är så gudomligt tråkiga att vi med varm hand överlåter åt andra att skriva om dem (bara vi slipper läsa det). Nu misstänker vi att en stor del av väljarna tycker likadant och kanske blir de trots allt uppiggade av ett politiskt möte som liknar ett säljmöte på Tallink. Även om en kommentator på YouTube skriver: "Oh the humanity!"  Alliansen som zeppelinaren Hindenburg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar