6 juni 2014

Leve Gustav Vasas tronbestigning - leve den!


Med tanke å dagens betydelse kallar vi upp några nationalistiska demoner ur vår själs mörkaste avgrund. Dock inser vi vår ofullkomlighet och föredrar att ta en annan andens gigant som talrör, nämligen A:lfr-d V:stl-nd, den skald på vilkens knän vi närmast suttit.

Vi avstår dock från att i sin helhet publicera hans Tankar å Svenska Flaggans Dag eftersom vi tänker oss att fru Wager eller Herr Tidens Tecken troligen kommer att påminna om detta eller något annat mästerverk. [Full text finns på den första länken och just nu ser jag att Torsten K. har publicerat en fin text och dikten Svenskmannasång - följ den andra länken.)  Dock:

För kungen med drottning i hembygdens dräkt
hörs jubel från städad publik.
Det skulle förstämning, ja, avsky, ha väckt,
om någon i folkmängden ropat helt fräckt
ett yrkande å republik.

Så vi väntar tills i morgon med detta yrkande. Vi vill ju inte vara någon Pussy Riot som stör människor som försöker få kontakt med Gud, som Elsa Kugelberg skrev i DN. (Min text). Eller med HKH Carl Gustaf i detta fall.


Vi flagga vi så gult och blått
i allmänhet i dag
på stänger utan skilda mått
på ställn
ingar och stag?
Vi klappa våra hjärtan mer
i dag än andra dar?
Vi faller högtidståren ner
på gördlad festcigar?...

...

Så svaja du vår svenska lärft,
varhelst det står en stång,
och sjung i etern, fritt och sjärvt,
vår jubileumssång!
Ja, veckla ut i stora drag
vad orden ej förmå!
Si, nu är svenska flaggans dag
för koja och chateau!

Dock må vi en dag som denna även kasta en medlidsam tanke å de människor som inte haft förmågan att få födas i Sverige. I juni, syrenernas tid och gullregnens månad (?), firar giganterna Italien, Ryssland, Luxembourg, Sverige och Djibouti sina nationaldagar och stämmer väl därvid upp någon variant av "jag är så glad att jag är djiboutisk / ryss / italiensk / luxemburgisk" resp. "svensk".  T.o.m. en enkel panamanare kan känna något som liknar nationalkänsla då man hissar den stjärnprydda flaggen:

Opp i topp du stoltaste bland fanor,

över djunglars gröna famn.
För vår hembygd bland bananer,

lyft den hatt som bär dess namn

Vi uppmärksammade detta redan 2009: Oppitopp vår panamanska flagga!  Allra sist en hyllning till Sveriges Konungar!

1 kommentar:

  1. Som ättling till tjuriga - och långsinta ! - smålänningar väntar jag med att skåla till midsommardagen, dagen då Nils Dacke inledde sitt uppror mot tyrannen Gösta Eriksson.

    SvaraRadera