3 jan. 2015

Hedy in the Sky

Ett antal gånger har jag på denna blogg skrivit om den österrikiska skådespelerskan Hedwig Ewa Maria Kieslers märkliga levnadsöde. Som Hedy Lamarr världsberömd skådespelerska men också uppfinnare av "frequency hopping" och innehavare av "the spread-spectrum patent" eller, som vi ju säger till vardags, "simultaneous multi-channel operations", en metod för att styra torpeder men senare huvudsakligen använt inom mobiltelefoni. Se t.ex. mina texter One very smart lady... från 2004, Calling Hedwig Eva Maria Kiesler från 2006 (scrolla)  och senast Kolla aldrig en bra story från 2014.

Med en viss tillfredsställelse läser jag i Der Standard från mitten av december om de priser till uppfinnare som på hennes födelsedag delas ut i hennes namn och det minnesmärke som planeras i Wien. Vetenskapsakademins Institut för Kvantoptik och kvantinformation har i dagarna installerat ett teleskop med namnet "Hedy Lamarr Quantum Communication Telescope." Teleskopets uppgift, om jag fattat det rätt är att delta i ett forskningsprojekt ang. "kvantkommunikation med enskilda fotoner och satelliter". (Jag ber om ursäkt för de klantiga översättningarna, jag behärskar nog terminologin i Ecstasy bättre än i kvantfysik.)

Och så litet fritt associerad musik till det (tyvärr utan rörliga bilder):
1 kommentar:

  1. Karl Kling16:14

    Som vanligt numera hjälper Youtube att hitta rätt animation (från filmen Yellow Submarine 1969, regisserad av sudettysken Heinz Edelmann f.ö. )

    https://www.youtube.com/watch?v=NXXkq7l-wZg

    SvaraRadera