27 mars 2014

Varför Reinfeldt inte vill att ni röstar i Europavalet


Europaminister Birgitta Ohlsson har formulerat regeringens mål för valdeltagandet i det kommande Valet till Europaparlamentet till 50 % (vilket skulle vara en uppgång från 45.5 % 2009). Den senaste opinionsundersökningen från SIFO visar att hon kunde få rätt. Nu har det märkliga inträffat att Reinfeldt inte ställer sig bakom detta och förklarar att man måste förstå att folk inte röstar när det inte betyder någonting som det gör när man väljer regering, landsting och kommunfullmäktige.

Den nedlåtande och nonchalanta attityd som Reinfeldt (och även Anders Borg) har gentemot EP och de svenska delegaterna ("Håll käften och tryck på knappen") är säkert ingen tillfällighet. Ett högt valdeltagande skulle gynna de partier  som vill se en annan politik, främst Vänsterpartiet, SD och Miljöpartiet. Det gäller alltså att behålla sin relativa position vilket bäst åstadkommes genom att hålla valdeltagandet lågt. På så vis kan man förhindra en ohelig allians med meningsfränder i andra länder som t.ex. vill stoppa den tokprivatisering av vattenförsörjningen som ligger regeringscheferna och Kommissionen så varmt om hjärtat.

Om detta har jag skrivit en längre drapa, på försök som ett inlägg på engelska på min gamla blogg, A Northern Perspective (som legat i träda sedan 2009).  Det vore roligt om någon klickade på Not helpful och kanske även kommenterade där (eller här).

Jag ser detta också som ett mycket tentativt försök att införa några olika tematiska avdelningar i mitt bloggande något som jag känner bli allt mer nödvändigt.

 ”wer glaubt ... einem politischen Schriftsteller Humor? Dem Satiriker Ernst? Dem Verspielten Kenntnis des Strafgesetzbuches, dem Städteschilderer lustige Verse? Humor diskreditiert.“

Kurt Tucholsky  

Uppdatering  2014 03 28:  Det antas allmänt att Europaparlamentet kommer att välja nästa Kommissionspresident vilken alltså ffg skulle bli folkvald, om än indirekt.  Huvudkandidaterna är Martin Schulz, DE, för den socialistiska gruppen och Jean-Claude Juncker, LUX, för de konservativa. Att parlamentet skulle välja Kommissionspresident ses inte med blida ögon av de regeringscheferna som vill behålla detta prerogativ för sig själva för att inte förlora kontrollen.

Båda favoriterna har vissa "federativa" inslag i sin politik och är dessutom starka ledare vilket givetvis irriterar regeringscheferna främst Merkel och Hollande, men också Reinfeldt. Bloggen mhp Brussels spekulerar nu i att ett lågt valdeltagande skulle ge regeringscheferna möjlighet att förklara valet av president orepresentativt och i stället utnämna någon av sina egna favoriter.

Även Ylva Nilsson på EU-merabloggen påpekar att regeringscheferna troligen inte alls anser sig behöva acceptera parlaments val av president utan vidare. Alltså ännu ett utmärkt skäl att försöka hålla valdeltagandet lågt. Ingen har dock hittills försökt göra det så blatant som Reinfeldt.

1 kommentar:

  1. Olof06:37

    Jösses! Jag har väl inte varit någon stor vän av Reinfeldt tidigare men det här gör det ju bara än värre - inte nog med att han verkar medvetet utstråla färglöshet, han tycker också det är fullt i sin ordning med ointresse för att välja makthavare i EU. Själv bor jag inte ens i Europa men rösträtt har jag sedan tidigare och funderar en hel del på supervalåret.

    Den här skämtbloggen uttrycker ganska bra den utstrålning Reinfeldt står för:

    http://standardiseradinformation.blogspot.com/2008/06/frsiktigt-mte-med-fredrik-reinfeldt.html

    SvaraRadera