1 apr. 2014

April, det gör ingenting...


Vis av skadan avstår Flarnfri från att presentera något aprilskämt i år. ("Geometriskt sa' Pettersson")  F.ö tappade vi lusten omedelbart på morgonen när vi via en tweet från Karin "Klimathotet" Stensdotter blev uppmärksammade på den här artikeln: "Fiasko för Sverige i ny Pisa-rapport". Den bestod av en chat ledd av någon som vi trodde hette "Jemini" där det lät ungefär så här: "Tyvärr så visar de senaste mätningarna att svenska 15-åringar, eftersom det är den gruppen som mäts i Pisa, inte är så bra på vare sig läsning, matematik eller naturvetenskap."

Ett smaklöst och grymt skämt - varför inte komma med några idéer om vad man borde göra i stället?

Nå. Sedan visade det sig, precis som i fjol, att det var grymt allvar.

När man läser yttranden av politiker, pedagoger, forskare, lärare- och föräldrarepresentanter begriper man att det aldrig kommer at bli någon ordning på det här. Att ingripa mot våldsamma mobbare "riskerar att framstå som provocerande för eleverna" säger en forskare i pedagogik vid Linköpings Universitet och "fysisk aggression upplevs som ett mycket mindre problem". En forskare i samma ämne vid Uppsala Universitet säger att "det är mycket bekymmersamt när så många elever upplever att de blir störda i klassrummet". Att det är bekymmersam att många elever stör i klassrummet säger han inte.

Nåväl: Man får trösta sig med en artikel i Ekonomistas påpekar att vi inte behöver kunskap längre eftersom datorerna är så mycket intelligentare än vi.

Alla dessa pedagoger och ekonomer får oss att tänka på Povel Ramels visdomsord: "Så vist är naturen inrättad att man kan doktorera på vad som helst."

Till sist en allvarligt menad uppmaning: Hoppas att ni läser Gabrielle Björnstrands inlägg idag på Gabis Annex: Sitter och gråter. En av de finaste bloggtexter jag läst på länge.

So, on this happy note...

3 kommentarer:

 1. En text att komplettera Björnstrand med: http://jonisen.wordpress.com/2013/12/04/en-text-om-akutsjukvarden-du-inte-vill-lasa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ruskig text.Tyvärr faller den helt i linje med det som diskuterats i kommentarerna efter Gabrielle B.s text. Men ingen verkar ha några realistiska tankar om hur situationen kan förbättras.

   Som jag skrev hos Gabi: jag tror inte att problemen kan lösas inom det politiska systemet. Några tolkade det som att jag anklagade regeringen. Det gör jag väl också men samtidigt är jag övertygad om att andra regeringsalternativ vore lika goda kålsupare och att ingen förbättring är att vänta.

   Radera
  2. Ja, det där var ju en sorglig bekräftelse på ungefär det värsta man tänkt sig. Men att det - som skribenten säger - har NÅGONTING med skattesänkningar, privatiseringar, och vinstuttag i vården att göra, det tror jag ändå. Bengt må vara allmänt skeptisk, det är nog bra. Men att en nedskrotning av välfärden skett i linje med alliansens prioriteringar råder väl ingen tvekan om. Att just Vård blivit den stora investeringsboomen, säger ungefär lika mycket som att det förr, i andra länder, kunde vara vapen. Alltså enbart en fråga om lukrativa intressen, renons på etik. Hej!

   Radera