3 juni 2015

Dammarna brister

Liten uppdatering av texten nedan om det österrikiska provinsvalen i Steiermark och Burgenland. Valen innebar enorma förluster för socialdemokrater resp. konservativa och lika enorma vinster för postfascistiska FPÖ.

I Burgenland har nu koalitionsförhandlingar inletts mellan SPÖ och FPÖ! Allmänt betraktas detta som ett tabubrott - men vad gör man inte för att få vara kvar vid maktens köttgrytor. Samtidigt i Wien har lokalpolitiker från FPÖ gått ut på gatorna med nästan handgripliga demonstrationer mot flyktingar och asylsökande. Wiens borgmästare, liksom förbundskanslern, har för sin del kategoriskt uteslutit regeringssamarbete med FPÖ.

Med säkerhet kommer det att gå samma väg i Sverige.Moderaterna förlorar väljare till SD och det lokala motståndet mot "avgränsningen" blir allt starkare. Kanske försöker man att lägga sin politik närmare SD:s hjärtefrågor - som jag ofta påpekat en klar förlorarstrategi. Väljarna vill ha originalet, inga kopior. Om partitaktikerna inser detta är det återstående alternativet ett formellt samarbete. Hur övriga allianspartier som krymper som smör in solsken kommer att ställa sig är svårbedömbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar