16 juni 2015

Ingen enighet om flyktingmottagandet

(Detta inlägg har även lagt ut på  Euroflarn)

EU:s inrikesministrar möttes i Luxemburg och kunde inte komma överens om ett system för att ta emot 40000 asylsökande som kommit till Italien och Grekland. De 40 000 är endast en bråkdel av alla flyktingar som under året tagit sig in i Europa, huvudsakligen från Nordafrika och Mellanöstern (Syrien).

Frankrike har stängt sin gräns mot Italien och just nu pågår kravaller vid gränsövergången i Ventimiglia  när Italien försöker att få de strandsatta flyktingarna att komma tillbaks in i landet i speciella bussar.

Det är ju fullkomligt orimligt att dessa problem skall lämnas åt Italien, Grekland och Malta enbart på grund av deras geografiska läge. Den europeiska solidariteten har satts på prov och fullständigt kollapsat.

Det starkaste motståndet kommer från de östeuropeiska länderna. Genom sitt medlemskap i EU har man kunnat frigöra sig från förtryck och ockupation. Att detta skulle förpliktiga dem till att visa någon form av solidaritet med andra medlemsländer är tydligen en helt främmande tanke.

Det grövsta hyckleriet kommer dock, som vanligt från England. Man har redan förklarat att man kommer att opt out från varje överenskommelse. Nu har ju den katastrofala situationen till stor del förorsakats av Englands illegala ockupationskrig i Irak tillsammans med USA.  Men notan får någon annan ta hand om.  Denna attityd har varit helt avgörande för Englands EU-politik där man bla. låter alla andra medlemsländer, inklusive exempelvis Grekland och Rumänien, betala en stor del av sin EU-avgift (Thatcherrabatten). Mr. Cameron håller just nu på med en kampanj för att tillskansa sig ytterligare fördelar och ännu mindre ansvar.

Även lilla Danmark var med i Irakkriget och liksom storebror vägrar man också att vara med om att ta hand om flyktingar.

Storheter som moral, ärlighet eller solidaritet förekommer naturligtvis inte i politiken vilket vi ju lätt kan se också i inrikespolitiken tex. i Sverige. Men någon gång blir det så grovt och och oförskämt att det är svårfattbart att man kan komma undan. Det förakt och den vämjelse som vanliga medborgare måste känna för de valda politikerna och deras institutioner kan väl i slutändan enbart leda till demokratins kollaps.

Uppdatering 17/6: På morgonen ser jag på Europas förmodligen bästa nyhetskanal, Euronews, hur polis (möjligen med hjälp av civilister) behandlar de strandsatta flyktingarna i Ventimiglia. Det är våld, nedbrottningar,  slagsmål och tvångsinkastande i bussar. De vill inte vara i Italien, Italien vill inte ha dem och Frankrike släpper inte in dem.Skål!

4 kommentarer:

 1. Och samtidigt har Jordanien, i det tysta och utan att nämnvärt knota, tagit emot över en miljon flyktingar från Syrien. Alla larmrapporter till trots är det fortfarande så att över 90 procent - eller om det är 95 procent - av alla flyktingar stannar i närområdet. I media är det förvånansvärt tyst om detta.

  SvaraRadera
 2. Ja, såvitt jag vet gäller det väl också Turkiet och Libanon. Det ger ju en grotesk relief till vissa EU-länders reaktion.

  SvaraRadera
 3. Skamligt! Och det gör ont i hjärtat att läsa om hur flyktingarna behandlas. Du har kanske sett hur Hans Rosling förklarar situationen i en video. Den finns bl.a. här: http://www.etc.se/utrikes/har-visar-han-sanningen-om-massinvandringen

  SvaraRadera
 4. Ja jag har sett Roslings video - han har en övertygande pedagogisk förmåga. Men vad hjälper det. "Folkets röst" övertrumfar allt och det är den som återvalssugna politker lyssnar på. Danmark (s) är ju ett skrämmande exempel.

  SvaraRadera