17 juni 2015

Fler framgångar för postfascisterna i Österrike.

Jag skall inte tjata om det här men mitt inlägg Dammen rämnar om regionalvalen i Österrike tilldrog sig ett visst intresse, åtminstone i form av antal click. I september är det val i provinsen Oberösterreich som för tillfället styrs av en koalition av ÖVP och De Gröna. En aktuell opinionsundersökning visar nu en förlust för OVP med ca 6 - 8 %,  FPÖ blir med avstånd näst största parti och lämnar SPÖ långt bakom sig.

Guvernören har klart uttalat sig mot en koalition med FPÖ men stämningen på lägre nivåer är helt annorlunda. Resultatet i Burgenland har visat vägen och fältet är i stort sett fritt för FPÖ. En sådan koalition skulle vara förödande för SPÖ i Wien som får möta väljarna senare i år och givetvis också på riksnivå.  FPÖ kommer att ha ett kraftigt inflytande i Österrikes regeringar för många år framåt.

FPÖ har just i Europaparlamentet gått med i en ny partigrupp tillsammans med Marine le Pen, Geert Wilders och en bunt ännu extremare löshästar.

Högerextremism och nyfascism breder ut sig allt mer i Europa. Att i det läget börja samarbeta med SD vore en kapitulation för denna motbjudande trend.

6 kommentarer:

 1. Ber att få berätta att jag länkat till dig. Twitter är klickeffektivt, bland annat. Och du är den enda jag vet som skriver något vettigt om denna del av Europa.

  SvaraRadera
 2. Tack Gabrielle. Kanske var det därför jag fick så många klick på mitt förra inlägg. Annars verkar intresset -av fullt naturliga skäl- vara rätt svalt. Men för den som bor här ter sig utvecklingen rätt skrämmande. Jag hoppas ju att det inte blir likadant i Sverige.

  SvaraRadera
 3. Bengt! Vill bara önska dig en fin midsommar och tacka för dina alltid intressanta rapporter från det centraleuropeiska territoriet!

  SvaraRadera
 4. Tack Thomas för dina önskningar som jag ber att få återgälda. Jag läser varje dag det du skriver - alltid inträngande och välformulerat. Ser mycket fram emot att få lösa Malmöboken.

  Jag försöker väl själv att välja en annan väg än isolering och avskärmning men känner mig präglad av ett dubbelt främlingsskap.

  Om jag säger så ;)

  SvaraRadera
 5. Trevlig midsommar då, till dig och Monni. Här skulle ni ändå inte vilja vara ; )

  SvaraRadera
 6. Tack Gabrielle. Säg inte det, det börjar bli dags att vänja sig.Trevlig midsommar till dig också och glöm inte att grodorna inte har svansar.

  SvaraRadera