Glöm inte att klicka på nya Euroflarn - Flarnfris perspektiv på Europa just nu.
27 maj 2014
Backlund och Stoltz
Ni som inte röstade. ni är Backlund och Stoltz!
"Var en polis icke genast tillstädes vid ett slagsmål i ett gathörn, i skymningen, hördes herr Stoltz yttra orden: "Vi göder dem för ,mycket", medan herr Backlund menade "Skattebetalarna har rätt att fordra..." ..........[De båda herrarna] varnade i korus: "Strålen uppåt, för fasen!Uppåt med strålen annars få vi aldrig någon bukt med elden.
Aldrig ingrepo de med sina egna händer, utan inskränkte sig till att vara rådgivande element, överblickande synemän, hojtande väktare, med hundratals "pass på där" - "nej, så duger det inte" - "till höger, till höger" - "ett simtag till" - "längre åt land" - "kasta ut möblerna" - "akta blomsterställningen för attan", och så vidare. Tillropen ljödo i olika tonarter, färgades av alla sorters lynnen; än läto de uppbrusande, än kalla och vederhäftiga, än övergivet sorgsna, liksom klagade de över en hopplös dåraktighet."
(Ur Birger Sjöbergs: Kvartetten som sprängdes, 1924)
Tur att vi har er, alltid redo att ställa till rätta.
Etiketter:
Funderingar,
Sverige
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Nej, nej - någon Backlund och Stoltz är jag inte!
SvaraRaderaDitt citat fick mig att minnas "Kvartetten som sprängdes" som TV-serie, där varje avsnitt inleddes med ett dignande smörgåsbord där en stor aladåb med en svensk flagga i dallrade i ett kraftigt vinddrag. Var det inte Hasse Alfredsson som regisserade? På svartvita TV:ns tid? Eller minns jag fel?
PS: Nu ser jag att den finns i SVT:s Öppet arkiv!
SvaraRaderaTack för dina observationer. Jag kunde inte se serien när den gick i svensk TV men jag vet att Hasse A. spelade Karl Ludvig den runde och sympatiske storätaren.
SvaraRaderaMärkligt hur hela historien med spekulationer och börskrasch upprepar sig. Det gör Kvartetten till vissa delar aktuell än i dag. I andra delar ger den ju en mysig och vänlig inblick i later och olater från en gången tid.
Skall titta på Öppet arkiv om man nu kommer åt det från det hemska och hotfulla utlandet.
Man kommer tyvärr inte åt Kvartetten utifrån... Men det går om man skaffar sig en s.k. VPN, för då kan man "låtsas" befinna sig i Sverige...
SvaraRaderaMan kan tillämpa det även på riksdagsval och liknande – det är inte mycket som låter så bra i media som att säga ”aaaaaaldrig ska vi kunna göra den grova tavla som den nu sittande regeringen på något vis har gjort! Vi ska göra det omöjligt att hamna där, ser ni!”. Inför valet 2006 var ett av de tyngsta lokomotiven för Alliansen det långa efterspelet till tsunamin och frågan: varför hade vi inte fått till en tydligt koordinerad och snabb insats redan från första morgontimman? Det var en bra valvinnare i media, både därför att mycket av grundarbetet gjordes av journalister och jurister, därför att baslinjen kändes som common sense snarare än politik, och därför att det inte fanns några riktigt bra svar på frågan vad som hade hänt. Att säga ”länder som Italien och England är långt mer vana än den svenska förvaltningen kunde vara vid sådana här katastrofer, mycket mera tränade, det hände på andra sidan jorden och dessutom hör ni: vilken konkret skillnad hade det egentligen gjort om vi haft Herculesplanen framme några timmar tidigare? De som dog drunknade ju redan inom en halvtimme efter att vågorna nådde land”, att säga så, det gick inte an. Man kunde alltså utlova ”ett självständigt kriskansli inom Rosenbad” som skulle kunna köra igång på direkten oberoende av om ordergivningen mellan tunga statsråd och deras staber, militären och räddninsgverket fungerar. Det lät ju bra? - Efter att valet var vunnet begravdes den frågan om ett själsvständigt kriskansli i en utredning och har inte hörts av sedan dess, förmodligen insåg en del jurister och politiker att det kunde se ut som ’en statskupp light’ om man har ett gäng anonyma ämbetsmän som tar över helt av sig själva i en nationell krissituation.
SvaraRaderaNu är det 2014 och den stora skämskuddefrågan heter Nuon. Jag är med på att hanteringen av köpet, och kommunikationerna inom rgeringen, väcker mycket allvarliga frågor, och att Olofsson och Reinfeldt verkar ha haft ett minst sagt elastiskt förhållande till sanningen (och till att föra anteckningar), men när sossarna och miljöpartiet nu utlovar ”nya rutiner i regeringskansliet så att det aldrig mer kan bli ett sådant misstag som Nuon” så gör man hela frågan dummare och busenklare än den är. Det finns ingen idiotförsäkring mot dåligt genomtänkta och alldeles för dyra köp på det sättet, inte bara genom nya rutiner i Rosenbad.
@Magnus. En mycket bra kommentar! Jag får återkomma.
SvaraRaderaTack! Apropå det här med "statskupp light" i det någon räknar som ett krisläge, så misstänker jag att Göran Perssons vägran 2005/06 att svara på diskussionen om ett "själsvständigt kriskansli" som skulle kunna ad-hoca sig fram i en okötslig kris - det hade ju dock en viss konstitutionell vikt, till skillnad från ryktena om var Lars Danielsson hade varit på annandagen - den vägran kan ha berott på hans minnen av tiden direkt efter Palmemordet, samt vad han fått höra av folk som var med i Stockholm då. Hans Holmérs sätt att gripa rodret i polisens utredning var ju egentligen inte speciellt reglementsenligt, han traskade i princip in på polis-HK förmiddagen den 1 mars och bestämde enväldigt att han var Chefen, och körde sedan utredningen på sitt eget sätt och med låg insyn.
RaderaJan Myrdal kommenterade i radio några år senare att det här i princip hade inneburit en slags statskupp i ett mycket ovanligt läge: Holmér (och hans kompisar) hade sedan alla fått rätta sig efter. Det ligger en hel del i den bedömningen, och jag tror att Göran Persson var medveten om vad som kan hända när det inträffar en sådan här kris och somliga personer blir överkörda medan andra är försatta ur spelbart skick redan från start (därför att de är dödade av fienden, sjuka, på semester i Afrika etc). Om det då finns en ”plan B” som i princip helt går förbi den vanliga beslutsordningen och kan sättas igång direkt inifrån något hemligt gäng i Statsrådsberedningen så är det verkligen en gråzon.
*plötslig* kris förstås, inte "en oköttslig kris" ;D
Radera@Magnus. Du tar upp Danielssonaffären och det var just den jag hade tänkt återkomma om.Efter ett tag kom ju hela mediaintresset att koncentrera sig på om Danielsson hade varit med en tjej istf. på jobbet.(Där stäcktes f.ö. en lovande politisk karriär.) När den nya regeringen sedan hittade undanställda hemliga lådor i källaren blev det ju ännu mera spännande. På en speciellt tillkallad presskonferens utlovades sensationella avslöjanden. Men tyvärr fick vi sedan aldrig veta vad som fanns i lådorna.
SvaraRaderaVarken Löfven eller Bolund har någon erfarenhet av regeringsarbetet och om hur det går till i departementen. Vinner de valet kommer de, som man säger här, som "Jungfrau zum Kind" dvs. utan aning om hur det går till Det behövs inga nya "mekanismer" bara att man håller sig till reglerna och sedvanligt arbetssätt. Av egen erfarenhet (från olika regimer) kan jag säga att det är alldeles orimligt att tänka sig att finansministern (och därmed statsministern) inte skulle ha känt till en affär som NUON. I så fall måste tjänstemännens etik och kompetens ha raserats i grunden under alliansregerings tid - möjligt, men knappast troligt.
I en koalitionsregering är det naturligtvis besvärligt. Under Fälldin 1 1976-78 tillsatte man "politruker" från samarbetspartierna i varje departement genom vilka alla beslut skulle tröskas. Dessa personer var naturligtvis också ovana och var tvungna att få politiska instruktioner. Allt detta försenade och aveffektiviserade all handläggning enormt. Normal beredning inkl. gemensam beredning och s.k. lunchberedningar hade varit fullt tillräckligt.Möjligt att vi (ni) har en liknande situation nu om tjänstemännen antingen inte får eller också blivit så politiserade att man inte vill samråda med kollegor i andra departement. Men det verkar osannolikt. (Om jag får lägga till en personlig not: det var just det ineffektiva politruksystemet som fick mig att lämna arbetet i kanslihuset och återuppta mitt internationella arbete.)
Dina tankar om "kriskanslier" delar jag naturligtvis. I detta sammanhang förvånas jag än en gång över att man så lätt accepterade och t.o.m. välkomnade den "statskupp" som det innebar att hela penningpolitiken lades över på en grupp anställda bankdirektörer på Brunkebergstorg, i stort sett utanför all politisk kontroll. Men det är en helt annan historia.
@Magnus. Jag glömde att påpeka -men det visste du nog själv- att om du hade skrivit första stycket i din första kommentar på den tiden det begav sig hade du blivit skoningslöst slaktad i bloggosfären ;-)
SvaraRaderaMmm, konjunkturtänket i bloggvärlden - och i vanlig svensk media - är hyfsat slående. Vissa saker passar sig verkligen inte att säga. Jag minns att någon av ledarskribenterna i "helgpanelen" i P1:s "Godmorgon Världen” (en programpunkt som numera mest vill vara fryntlig underhållning) någon gång våren 2005 påpekade att de svenska konsulaten och ambassaderna utomlands har ju faktiskt en del andra uppgifter än att hjälpa och serva svenska turister och deras anhöriga (underförstått i Thailand och Indonsesien). Det slogs genast bort av de andra paneldeltagarna, den repliken fick bara inte göras just då.
RaderaLikaså fick man inte heller antyda då för tiden att hjälpinsatserna i Thailand måste samarbeta med landets egen regering, militär, sjukvård, att man inte bara kunde köra över dem och lokalbefolkningen i en anda av att ”här kommer vi in och vi ska ta hand om våra vita landsmän först, flytta på¨er bönner!”. Att det kravet fanns och kunde göra saker litet mer komplicerade än om man jobbat på hemmaplan.