20 maj 2014

O vandrande vålnad


Jag läser sällan svenska papperstidningar, delvis av finansiella skäl men också andra... Man går miste om en hel del men å andra sidan sparar man tid vilket numera är den dyrbaraste tillgången.

Emellertid köpte jag på Arlanda måndagens utgåva av Svenska Dagbladet. Ett helt uppslag handlar om EU-valet. Maria Ludvigsson är orolig för att alla kandidater blivit "federalister". Att MP och V vill ha en skatt på finansiella transaktioner menar hon är "att sälja ut närhet för egen överhet i egna hjärtefrågor." Tänk att även de hjärtnupna federalisterna Merkel och Hollande också sålt ut! Så går det när EU vägrar att följa den svenska modellen.

Ludvigsson menar också att kandidaterna inte är tydliga med budskapet att det krävs att EU får mindre makt för att de skall kunna arbeta för sina "hjärtefrågor". Att fri rörlighet är bra är alla överens om men märkligt nog, enligt Ludvigsson, finns det de som vill stoppa möjligheten att fritt importera klordoppade kycklingar.  Har man sagt A får man säga B alltså.

Hur annorlunda då strax bredvid där Pernilla Ström skriver en sympatisk krönika om hur att vi tar allt som är bra med EU för givet. Hon varnar för de högerextrema, EU-fientliga och isolationistiska krafter som profiterar på vårt tanklösa för-givet-tagande och ointresse för att rösta.

Reinfeldt uttrycker sitt stöd för möjligheten för internationella storföretag att stämma enskild stater om man menar att politiken inkräktar på deras vinstintressen. Hur han ställer sig till klordoppade kycklingar framgår inte men har man sagt A får man väl säga B även om man får litet hormoner och antibiotika på köpet.

Men det är långt från bara EU i tidningen. En artikel berättar om en konstig skola i Uppsala där eleverna hälsar på läraren som "Herr Östling", där I-pads och mobiler inte förekommer i klassrummen. Kommer man för sent bli man uppskriven och vid upprepade förseelser kan man t.o.m. få "sitta kvar" eller som en lärare uttrycker det "ta igen den lektionstid man missat". Struktur och ordning är hedersord. Det är kö för att få komma in i skolan.

Men hörni, så kan vi ju inte ha det. Det strider ju direkt mot den svenska modellen. Och hur mycket jämlikhet är det om dessa elever får bättre resultat och möjligheter än de som skolkar och surfar?

Roligast är spalten "Kvalitetsredaktör". Där hävdar denne att en flagga "kan halas både nedåt och uppåt." Som avsutten kulsprutesergeant i armén vänder jag mig bestämt emot detta. Mittåt.Bildkvaliteten är usel men kanske kan ni ändå läsa ut att det var Kain som dödade Abel och inte tvärtom som man skulle kunna tro.

Så en förklaring till rubriken. Jag ser att Sv.D i motsats till DN fortfarande har några tecknade serier kvar bl.a. den odödlige Fantomen. Eftersom jag redan "har läst alla fria artiklar denna månad" får jag aldrig reda på hur det gick för Dragos, Guran och Devil. Det finns dock nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man och sveper sin mjölk på de skummaste barerna. Kanske ses vi där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar