29 maj 2014

"Do you still think you can control them?"


Jag kom att tänka på den här videon efter att ha läst ett blogginlägg hos Thomas Nydahl där det fanns länkar till en film från Sverigedemokraternas Ungdomsförbund. I all sin enkelhet är den så otäck att man fylls av skräck. Budskapet är detsamma som  i den här scenen från filmen "Cabaret" med Michael York och  Liza Minelli från 1972. I den filmen visas den i avskräckande syfte men hos SDU är det fullt allvar.
Nu är jag i ett dilemma: jag borde naturligtvis länka till SDU:s film men det känns oerhört motbjudande. Å andra sidan är väl risken att sprida propaganda hos min begränsade men högkvalitativa läsekrets minimal. Jag gör en kompromiss och länkar till Thomas inlägg så får ni åtminstone jobba litet om ni vill se den. (Det finns  två länkar, välj gärna den norska).

Varför kommer jag att tänka på Ilse Koch när jag ser den unga SDU-flickan?

Do you still think you can control them?

9 kommentarer:

 1. Olof03:59

  Oj, jag är lite tagen på något sätt. Kollade upp SDU-videon via Thomas blogg och undrar i mitt stilla sinne vad de tror sig uppnå med detta. Kanske upplever de att det finns en marknad bland nationalisterna på kontinenten, men i Sverige har jag svårt att många skulle finna detta uppmuntrande på något sätt.

  Herr Isheden, som pratar tyska, verkar ha lärt sig sitt tyska tonfall från filmer som Der Untergang. Nu är ju mina kunskaper i tyska väldigt bristfälliga men skulle verkligen folk i tysktalande länder låta sig inspireras av hans stil?

  SvaraRadera
 2. "Folk" i allmänhet säkert inte - överhuvudtaget talar väl personerna snarast till de redan omvända. Men det är ju illa nog.

  (För att kolla upp det du skrev om tyskan såg jag filmen en gång till.Den är verkligen vidrig.)

  SvaraRadera
 3. Ja, man undrar. Hörde ett radioprogram om typsnitt häromdagen. Det visade sig att SD gjort omslag (eller om det var hela texten) på sin budgetproposition i (tysk) frakturstil.


  Hade vi ingen aaaaning om, sa talesmannen som blev tillfrågad ungefär.

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/301686?programid=4387

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte budskapet. Eller snarare: jag förstår inte det plötsliga lappkastet. I den här videon är "Europa" något upphöjt, vackert och eftersträvansvärt. Men i sd:s reklambroschyr till EU-valet framställs samma "Europa" som en hopplöst efterbliven kontinent, huvudsakligen befolkad av (wen wundert´s) primitiva utlänningar som ägnar sina dagar åt att mäta tomater. Ur ett svenskt perspektiv tror jag att det är nödvändigt att de demokratiska partierna gör anspråk på Europa. Men för att kunna göra det, för att kunna fylla begreppet med innehåll, måste man ju som snabbt som ögat hitta något att knyta an till. Och det är inte så lätt när Sverige sen 1945 odlat illusionen av att historiskt och kulturellt snarare ha Australien och Nya Zeeland som grannländer än Danmark eller Tyskland...

  SvaraRadera
 5. @Jens. Budskapet är nog att Europa inte blir vackert förrän "vi" tagit hand om det och rensat ut de som inte hör dit

  Det största, och som det ofta verkar, det enda grannlandet som man i Sverige har är väl England? "they spik inglisch you now."

  Tack för din kommentar.

  SvaraRadera
 6. Det är väl jag som har legat i ide i alldeles för många decennier. Men jag utgick ifrån att "Europa" alltid är ett skällsord i såna här sammanhang. Och att partierna på yttersta högerkanten i likhet med Putin et consortes betraktar kontinenten som en hemvist för "skäggiga flickor", varför avståndstagandet aldrig kan bli stort nog.
  I sd:s valutskick - jag vet inte om du hann se det - framställdes klyftan mellan Sverige och resten av Europa som gigantisk.
  Den enda roll Sverige kunde spela i det europeiska samarbetet var konsultens: de korkade tyskarna, danskarna, fransoserna m fl kunde kanske, under vissa omständigheter, få vända sig till oss med sina futtiga problem och så skulle vi, i mån av tid och lust, hjälpa dem med det mest rudimentära. (Att vi är kapabla till det tycktes inte motsägas av några Pisaresultat...)
  Hursomhelst, Sverige var Sverige och Europa något helt annat.
  Men när jag nu googlar "FPÖ und Europa" hamnar jag snabbt på en sida som säger följande:

  "Eines der großen politischen Ziele der FPÖ seit ihrer Gründung war es, nach den schrecklichen Erfahrungen der ersten Hälfte des vergangenen Jahrhunderts, einen Beitrag zur europäischen Einigung zu leisten. Zu einem geeinten Europa, das das Fortbestehen und die Weiterentwicklung der historisch gewachsenen Völker Europas gewährleistet und auf der geistigen Grundlage des christlichen Abendlandes steht. Die FPÖ war im Übrigen auf lange Zeit die einzige Partei Österreichs, die die europäische Einigung auf ihre Fahnen geheftet hatte."

  Det är en historieskrivning jag missat. Under Haider var väl fpö ganska isolationistiskt? Eller jag har fått det också om bakfoten?

  SvaraRadera
 7. En paradox med videon är ju att den "tradition" sd-ynglingarna åberopar sig på (nämligen nationalstaten och nationalismen) i ett historiskt europeiskt perspektiv inte är något annat än en modefluga. Åtminstone vad gäller Centraleuropa. Om det inte är trådkapning vill jag än en gång slå ett slag för österrikaren Karl-Markus Gauss böcker. I "Die versprengten Deutschen" men också i "Im Wald der Metropolen" visar han på sitt stilsamt passionerade vis hur den mångfald som var förhärskande i "Mitteleuropa" fram till ca 1860 aggressivt slogs sönder av den framväxande nationalismen - och vilka katastrofala ekonomiska följder detta fick. Neal Aschersons klassiska "Svarta havet" berättar samma historia fast från en annan region.

  SvaraRadera
 8. @Jens. Tack för dina innehållsrika kommentarer. Jag har faktiskt inte fått något propagandamaterial från SD troligen beroende på folkbokföringen. Men deras idé som du beskriver den är väl bara ett klart utsägande av vad en majoritet av svenska folket tycker och som de "rumsrena" partierna försöker utnyttja fast på ett försiktigare sätt.

  FPÖ:s propaganda har jag väl varit mera utsatt för. Nu har man haft en anti-EU propaganda men det har mest varit på krökta gurkor nivån. "Zu viel EU ist dumm!" Men det du hittat stämmer inte vidare bra med historien: FPÖ grundades av en utbrytargrupp i det parti som var en direkt efterföljare till NSDAP. Det enda jag känner igen är Abenland in Christenhand.(min text).

  FPÖ tvingades ju i sista minuten byta ut sin toppkandidat till EU.-valet. En komisk historia om den inte vore så tragisk. Listettan hade kallat EU för ett "negerkonglomerat" och jämfört det med "tredje riket." Efter en halvhjärtad ursäkt fick han partichefens fortsatta stöd. Men så dök det upp en text där han kallat den omåttligt populäre fotbollsspelaren David Alaba (nigeriansk far, född i Wien) för "korpsvart olycksfågel." Då var det kört och han fick lämna sin plats. Min text:Även rasister måste välja sina offer. Liksom Ibrahimovic är Alaba "en av oss" och att attackera honom ger inga röster. Negrer i allmänhet är däremot inga problem.

  Jag har faktiskt missat Gauss bok om mångfald och nationalism. Skall åtgärdas med det snaraste.


  SvaraRadera
 9. Videon uppmärksammas på tyskspråkiga extremistsajter och bemöts med sympati. Fast i kommentarsfälten ventileras visst missnöje med de unga svenskarnas tyska. "... fasanfullt" (sic!)

  "In den Videos schauen diese Schweden ganz schön verbissen drein. Naja, ich habe dort ein paar Jahre gewohnt. Schweden sind ganz allgemein ziemlich verkniffen. Und die Ausländer, die dort zu lange leben, werden ganz ähnlich. Die Aussprache des Deutschen ist nebenbei ganz fasanfullt(fürchterlich). Ein Schwede, der nur schlecht Deutsch spricht, lässt unsere Sprache schlimm klingen. Nicht bös gemeint. Aber meine Erfahrungen mit Schweden sind eher unangenehmer Natur. Und Schweden, die sich zu Europa (?) bekennen, wirken auf mich unglaubwürdig. Sei es drum. Ich nehme den guten Willen für die Tat."

  SvaraRadera