14 maj 2014

Vårpromenad i sköna Stockholm


Blickachsen-7--07-laura-ford-hg-003 
Hur kan du säga att du är ensam
och att solen aldrig lyser på din väg?
Tag min hand och låt mig ta dig
genom Stockholms gator
Och du skall få se sånt som nog
får dig att ändra dig.





Götgatan - Ringvägen - Folkungagatan i blek vårsol. Så mycket importerad fattigdom! Och så mycket alldeles hemgjord fattigdom, hemlöshet och utslagning!




Ralph McTell Streets of London. Men bilderna kunde vara härifrån.

Skandal att inte Rumänien gör nånting....

7 kommentarer:

  1. Det blir bättre snart, Bengt! Vad är det du kallar "den hemgjorda fattigdomen"? Ser det så illa ut i Stockholmundrar Malou

    SvaraRadera
  2. Jag menar att alla tiggare, utslagna och hemlösa på Stockholms gator inte är invandrare från Rumänien utan att många helt enkelt är offer för Sveriges egna otillräckliga ekonomiska och sociala insatser.

    Vore intressant att få veta varför du säger att det snart blir bättre?

    Tack för din kommentar.

    SvaraRadera
  3. Jo, det gick fort i Stockholm, nu är tiggarna lika många där som här. Nästan fler tyckte jag sist, men det kanske inte stämmer.

    Först tänkte jag att nej, jag ger inget till dem, det måste ju bara göra att de blir fler liksom. Sen vartefter debatten pågått och alla rykten om att de skulle vara offer för kriminella ligor etc tillbakavisats så tänkte jag att jo, men det är klart att man måste ge dem pengar. Så jag började göra det, tycker fortfarnande att det är det mest rimliga.

    Och så läste jag den här rätt trovärdiga intervjun.
    http://www.skovdenyheter.se/artikel/24767/polisen-tiggarna-ofta-del-av-kriminella-ligor

    Och tänker att förmodligen finns det de som är just offer för ligor ändå...

    Men ändrar det något?

    SvaraRadera
  4. Slutligen den här mycket informativa länken om hur man också kan se på saken.
    http://www.ekumenia.fi/sen_toimii/ekumenik_i_svenskfinland/tiggeriet_och_de_kristna_/
    Blir för mig avgörande, tror jag. Hörs,

    SvaraRadera
  5. Enligt intervjun i Skövde Nyheter är tydligen rumänerna även de huvudsakligen skyldiga till skimming, åldringsbrott, inbrott, däck- maskin- och skrotstölder. Typiskt rumänskt alltså...

    Jag tycker DN i sin serie i stort sett vederlade ligateorin även om sådant givetvis kan förekomma. I Wien och Graz finns en annan problematik. Slovakiska roma i ekonomiskt trångmål lånar pengar från någon stamfrände. De kan naturligtvis inte betala tillbaks och tvingas då till Österrike för att tigga ihop "amorteringen". Om detta och mycket annat kan läsa i Gauss "Hundätarna i Svinia" - en fruktansvärd bok som av någon anledning inte fått mycken uppmärksamhet.

    Det är meningslöst när kommunalråd i Skövde eller Stockholm kräver att Rumänien måste göra mera. Men EU kunde däremot göra en hel del om man satte in de styrmedel som faktiskt finns (främst innehållande av bidrag). Men den politisk viljan bland medlemsländernas ministrar verkar inte finnas. Eller har man hört Reinfeldt eller Hollande ta upp romaproblematiken i Bryssel? Finns den på valplakaten?

    De som gnäller på att Rumänien inte gör något åt problemen borde alltså i första hand vända sig till sina representanter i regering och riksdag och kröäa att de jobbar för saken i Europeiska Rådet.

    Jag tyckte om artikeln från Finland. Ju fler argument för empati, desto bättre.

    SvaraRadera
  6. Hm, ja, du har förmodligen rätt. Eller säg så här: Det finns förmodligen alla sorter bland tiggarna. Högst sannolikt att några inte har haft råd med biljetten och därmed står i skuld till någon.

    Birgitta Olsson är mig veterligt den enda som försökt få kontakt med själva Rumänien, och hon har också blivit besviken.
    Men FP tycks mig vara ett gott val, om man säger så.

    Och ja, visst är de kristna finnarna bra? De reder ut saken och får det till att det är BRA att ge, en gudibehaglig gärning helt enkelt. Oberoende av om tiggaren är kriminell eller inte.
    Och hur som helst så ser man ju på honom/henne att han/hon behöver hjälp.

    SvaraRadera
  7. Ja, vi ser nog ganska likartat på denna problematik vilket uppmuntrar mig.

    SvaraRadera